dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Forskere sår tvivl om kommunernes krydstogt-gevinster
CruiseCopenhagen estimerer, at havnene, kommunerne og de lokale erhverv er gået glip af omkring 1,3 mia. kr. som skibene og turisterne skulle have lagt i direkte omsætning i 2020.
Foto: Linda Kastrup, Ritzau Scanpix

Forskere sår tvivl om kommunernes krydstogt-gevinster

Krydstogt-kommuner og havne skyder millioner i lokale krydstogt-eventyr. Men investeringerne bygger på tvivlsomme undersøgelser, vurderer forskere.

Kommuner, havne og turistorganisationer slår den økonomiske gevinst fra krydstogtturismen stort op i rapporter og undersøgelser. CruiseCopenhagen, der blandt andet repræsenterer ni danske krydstogthavne, vurderer, at samfundet skulle have tjent 1,3 mia. kr. på årets krydstogtsæson.

Men to forskere, som Kommunen.dk har talt med, mener, at den udregning er tvivlsom. De peger på, at rapporten og udregningerne ikke er gennemsigtige. Svein Larsen, der er professor på Bergen Universitet og har forsket i turisme og krydstogtskibe, mener at CruiseCopenhagen overdriver gevinsten. 

- Det er bare vrøvl. Det er alt for meget. Jeg forstår ikke, hvordan man kan komme med de latterlige rapporter baseret på nul og niks. Det er fake news. Det er interesseorganisationer, der tjener penge på cruiseturismen, som altid kommer med disse overdrevne tal, siger han til Kommunen.dk

Claus Bødker, der er direktør for CruiseCopenhagen, mener dog ikke, at der hold i de to forskeres kritik. Han pointerer, at de ikke har taget højde for en række indtægter såsom havneafgifter, der også er med i udregningen af de 1,3 mia. kr.

Læs hele historien på Kommunen.dk.