DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Forsker: Ny teststrategi går ikke langt nok
Behovet for testudstyr er blevet et centralt emne i den danske bekæmpelse af coronasmitten.
Foto: Dado Ruvic, Reuters

Forsker: Ny teststrategi går ikke langt nok

Der er intet nyt i myndighedernes fremlagte teststrategi, siger forsker. Skal WHO's anbefalinger følges, skal vi i gang med at teste langt bredere.

Der er kun én vej frem for at bekæmpe spredningen af coronavirusset: test, test og flere test. Sådan lyder beskeden fra verdenssundhedsorganisationen, WHO, og nu vil danske myndigheder teste flere 'på baggrund af WHO's anbefalinger', meddeler Sundheds- og Ældreministeriet.

I en ny strategi vil man teste personer med moderate til svære symptomer efter klinisk vurdering, kritisk sundhedspersonale med symptomer samt nyfødte børn og gravide med mistanke om coronasmitte.

Men der er ifølge Jens Lundgren, professor på infektionsmedicinsk afdeling på Rigshospitalet, ikke meget nyt i teststrategien.

Brug for bred testning af sundhedspersonale
I forvejen tester man kritisk sundhedspersonale, og hvis man skal følge WHO's anbefalinger, skal man gå hårdere til værks.

- Der er ikke nogen ny teststrategi. Det her er, hvad Sundhedsstyrelsen meldte ud sidste tirsdag. Vi har fokus på folk, der bliver indlagt med moderat til alvorlig sygdom eller kritisk sundhedspersonale med symptomer.

- Det, vi meget gerne ville, hvis der blev løsnet op, er mere bredt at teste sundhedspersonale, som har symptomer. Ikke kun dem i kritiske funktioner, siger Jens Lundgren.

Som det er i dag, bliver praktiserende læger for eksempel ikke testet, siger Jens Lundgren, som kalder kommunikationsbilledet for 'virkelig mudret'.

- Når vi får løst det ved at opskalere testningsaktiviteten, skal vi gå ud og forfølge de smittekæder, der er i befolkningen. Vi skal have en meget bred tilgang for at finde ud af, hvor smitten egentlig udvikler sig i samfundet.

Lige før alle danskere burde testes
For lidt over halvanden uge siden traf man en beslutning om kun at teste de mest alvorlige tilfælde. Det har skabt et stort mørketal over, hvor mange der reelt er smittet med coronavirusset i Danmark.

Christian Wejse er lektor og forsker på Aarhus Universitet og beskæftiger sig med global sundhed og infektionssygdomme og er samtidig afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital.

Han erklærer sig overordnet enig med Jens Lundgren og mener også, at WHO har en pointe i, at flere test er vejen frem. Men han siger også, at det er en balancegang.

- Hvornår har vi testet nok? Det er lige før, man skulle teste alle danskere. Når vi så har testet alle danskere, er der en ny dag, og skal vi så teste folk igen? Det ville kræve et enormt setup, siger Christian Wejse.

Ritzau