
I Aalborg indkasserede kommunens eventchef Søren Thorst denne uge en advarsel for ikke at have fulgt procedurer og forretningsgange ved brugen af kommunens mastercard. En ekstern revisionsundersøgelse fra Deloitte viste nemlig en meget mangelfuld dokumentationspraksis og generel manglende opmærksomhed på godkendelsesprocedurer, når der blev trukket på kontoen for events i borgmesterens afdeling.
- Derfor giver vi revisionen medhold i kritikken, og vi går med det samme i gang med at få præciseret retningslinjerne med udgangspunkt i anbefalingerne for god adfærd i det offentlige, lød reaktionen fra borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).
Et udvidet økonomiudvalg kritiserede også ledelsen, men sagen fik ingen konsekvenser for kommunaldirektør Christian Roslev. Han erkender det overordnede ansvar men henviser til, at han ikke direkte har kendt til den mangelfulde dokumentation. De tidligere procedurer i forvaltningen gjorde, at han ikke fik forelagt bilag til godkendelse. Christian Roslev sagde iøvrigt sit job op sidst i oktober for til januar at starte som partner i et konsulentfirma. Tilbage i Aalborg er opgøret med en mangeårig kultur, hvor ingen tog særlig notits af et par manglende bilag fra barer og restauranter.
En afskedigelse som leder i kommunen betyder ikke nødvendigvis helt farvel til en karriere med tråde til det kommunale. Det viste sig denne uge, da den afskedigede Aarhus-direktør for sundhed og omsorg Hosea Dutschke fik konsulentjob hos Komponent. Han var ansat i Aarhus i 19 år og var fx for halvandet år siden ude i alvorligt stormvejr i forbindelse med en omorganisering af området, der blev mødt med voldsomme medarbejderprotester.
Tilknyttet kommunernes udviklingscenter skal han nu arbejde med kommunerne på ældre- og sundhedsområdet - med fokus på organisationsudvikling, evaluering, medarbejdertilfredshed, borgertilfredshed og effektivisering. Derudover skal han undervise på Den Offentlige Lederuddannelse og bistå kommunerne med strategiudvikling, rådgivning og coaching.
Der bliver holdt øje med, om vi passer vores job - i både det offentlige og det private. I al fald oplever over 60 procent i en undersøgelse, at der bliver indsamlet data om dem, mens de arbejder. 20 procent oplever det som decideret overvågning, og hver fjerde oplyser, at der bliver indsamlet informationer om, hvornår de kommer og forlader arbejdspladsen.
En mandlig sundhedsmedarbejder blev fx ringet op, fordi han ifølge GPS-tracking havde befundet sig 15 minutter det samme sted, uden at arbejdsplanen foreskrev det. "Jeg var blevet dårlig og kastede op og havde sat mig på en bænk for lige at komme mig", var forklaringen fra ham.
1.120 medarbejdere og 43 ledere deltog i undersøgelsen lavet som et samarbejde mellem forskningsprojektet Algoritmer, Data og Demokrati og IDA, HK og Dataetisk Råd.
Bemærkelsesværdigt tidligt efter budgetvedtagelsen er der nu kommuner, som presset af realiteterne må genåbne budgettet for 2023 eller fremrykke budgetlægningen for 2024 for at få enderne til at nå sammen. Det gælder fx Thisted, Lyngby-Taarbæk, Hørsholm og Aarhus - og flere kommer givetvis til.
Kassebeholdningen er dog helt klart bedre nogle steder end andre. Københavns Kommune kunne således melde ud, at den nu vil betale sine regninger hurtigere for at øge likviditeten hos de virksomheder, som kommunen handler med. I stedet for at betale sine regninger inden for 30 dage vil kommunen fremover klare det inden for otte dage i gennemsnit. Et tiltag, der skal ses som en hjælp under inflations- og energikrisen, lyder det fra kommunen.
Og måske er der altid et hjørne af budgettet, der kan gå til bevarelse af kommunens historie - udmøntet i et portræt af den tidligere borgmester. Nogle kommuner er gået over til de billigere fotografier, mens andre som fx Rudersdal denne uge holder fast i, at den tidligere borgmester Jens Ive (V) skal foreviges i et maleri - til skønnet en kvart mio. kr.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.