Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Pernille Skipper (EL) og Pia Olsen Dyhr (SF) lænede sig ud af Marienborgs store vinduer til interviews, inden statsminister Mette Frederiksen (S) i aftes briefede pressen.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

For hver fase:
Folketinget vil drøfte forskellige slags åbninger i hver landsdel

Fordi der er så store regionale forskelle på antallet af coronasmittede, vil partiledere for hver fase i genåbningsplanen drøfte, om åbningen skal være forskellig fra landsdel til landsdel.
8. MAJ 2020 13.16
TEMA: Corona

Kan vi åbne mere op i Nordjylland, end vi kan i Hovedstaden? Det spørgsmål har Christiansborgs partiledere givet grønt lys til at drøfte, hver gang vi går ind i en ny fase af den genåbningsplan, som de netop har forhandlet på plads. Det sker efter en lille uges forhandlinger, der i aftes kulminerede med et pressemøde efterfulgt af flere forhandlinger i løbet af natten på Marienborg - og nye meldinger her til morgen.

Ved vejs ende står regeringen sammen med Folketingets partier med en aftale om at genåbne Danmark i fire faser, fordi coronavirusset nu smitter færre og færre danskere. Vi er således allerede i gang med første fase, den næste træder til dels i kraft på mandag, dels næste mandag, tredje fase træder i kraft den 8. juni, og den sidste og fjerde fase træder i kraft i august.

Men for hver gang vil regeringen se på, om den nuværende plan skal følges eller afviges. For selvom coronavirusset smitter færre, er der nemlig stadig store forskelle på, hvordan landsdelene er ramt. Således står der i aftalepapiret:

'Partierne er enige om, at idet der pt. er store regionale forskelle på udbredelsen af covid-19-smitte, så er der ved hver faseovergang grundlag for at drøfte, om åbningen kan differentieres mellem landsdelene, blandt andet ift. den offentlige sektor.'

Alt afhænger af smitten

Hvad der præcist menes med den offentlige sektor, er ikke uddybet i aftalepapiret, men hvis corona fortsat ikke fører til en voldsom stigning i smittekurven, vil partierne for eksempel kunne sende flere offentligt ansatte tilbage på deres kontor. Ligesom de vil stoppe nogle af genåbningstiltagene, hvis corona faktisk fører til en voldsom stigning i antallet af smittede.

- Åbningen skal fortsat ske på en kontrolleret og forsvarlig måde. Vi skal udbrede brugen af værnemidler, og mange flere danskere skal testes. Partierne er enige om, at hvis genåbningen fører til, at corona-epidemien blusser op, så kan planen for genåbning fraviges, så vi skruer ned for tempoet i vores plan. Sundhedsvæsenet skal kunne følge med, og vi skal passe på hinanden de kommende måneder, siger statsminister Mette Frederiksen (S) i en pressemeddelelse.

Der er altså en række forudsætninger for, at genåbningsplanen i praksis kommer til at blive det, partilederne har aftalt. Det skriver statsministeren også i dag i et Facebookopslag, efter det hele er faldet på plads i løbet af natten. Selvom der nu er en rækkefølge, vil der stadig være ting, der skal afklares, skriver hun. Det gælder også i forhold til forsamlingsforbuddet:

- Vi går ikke hurtigere frem, end hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt. Vi har nu en rækkefølge. Og den rækkefølge kan både blive fremrykket - eller forsinket. Alt afhænger fortsat af, om vi bliver ved med at have smitten under kontrol. Hvilket står og falder med vores alles adfærd. Vi står sammen ved at holde afstand.