Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Siden 11. marts har Danmark været lukket ned. Nu er der en plan klar for yderligere genåbning, fortæller statsministeren
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Enigt Folketing:
Genåbningsplan på plads

Regeringen og Folketingets partier er klar med den aftale, som genåbner Danmark. Det indebærer blandt andet åbning af efterskoler, professionel sport, og at de ældste skolebørn kan komme afsted igen.

Torsdag aften er regeringen og Folketingets partier blevet enige om fase to i genåbningen af Danmark. Den indebærer blandt andet genåbning af storcentre, biblioteker og efterskoler. Det er fremlagt på et pressemøde torsdag aften på Marienborg. En afklaring på grænseåbning lader vente på sig.

På det kommunale område må elever fra 6.–10. klasse komme i skole igen fra 18. maj. Kommuner og skoler får lokal fleksibilitet til at tilrettelægge den nærmere organisering inden for de sundhedsfaglige retningslinjer. Det oplyser Statsministeriet i aftalepapiret om genåbningen.

- En af grundene til, at vi har klaret det godt indtil nu, er, at vores ældre og sårbare grupper er lykkedes med at passe godt på sig selv, siger Mette Frederiksen (S) på pressebriefingen.

- Det skal være sundhedsmæssigt forsvarligt. Vi skal have mere gang i beskæftigelsen, og så har vi taget en række hensyn, som ikke har noget at gøre med økonomi.

Ti-personers forbud en måneds tid endnu

Aftalen indebærer også grønt lys for professionel sport udendørs og åbning af zoologiske haver, hvor man kan transportere sig i bil. Dermed må Superligaen starte med det samme - dog fortsat uden tilskuere. Biblioteker kan i genåbningens fase to åbne for ind- og udlån fra 18. maj.

Statsministeriet oplyser desuden, at regeringen løbende vil foretage nødvendige tilpasninger i den offentlige sektor fx ift. forsvar, politi, socialområdet, tilsyn, certifikatkurser mv. I takt med genåbningen er der dog behov for, at Arbejdstilsynet og andre offentlige tilsyn og kontrolmyndigheder følger med.

I forhold til grænseåbning er regeringen aktuelt i dialog med nabolandene og vil tage stilling til den midlertidige grænsekontrol med indrejseforbud samt de skærpede rejsevejledninger. Regeringen melder ud herom senest den 1. juni 2020.

Som udgangspunkt vil forsamlingsforbuddet på ti personer gælde en måneds tid endnu, siger statsministeren på aftenens pressemøde.

Se hele aftalepapiret hos Statsministeriet