dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Folketinget må rydde op i takstjungle

DEBAT Som passager skal man være halvt takst-professor for at finde ud af at slippe billigst på en given rute, skriver regionspolitiker Charlotte Fischer (R)
21. AUG 2015 7.11

Billettakster i den kollektive trafik i Danmark er en jungle. Den enkelte borger, der bruger bus, metro eller tog via rejsekort eller på anden vis, må jonglere med 18 forskellige takstsystemer. Og selv om trafikselskaberne allerede i 2009 med lovgrundlaget for rejsekortet fik pålagt at harmonisere deres billettakster, har de valgt at se stort på det.

Dette takst-kaos prisgiver borgerne. Det har statsrevisorerne netop fastslået i en oprørende beretning om den manglende harmonisering af taksterne i Danmarks kollektive trafik. Her kan man læse, hvordan man som passager skal være halvt takst-professor for at finde ud af at slippe billigst på en given rute. Skal man fx til Hvalsø med tog, kan det bedre betale sig at indløse billet til Tølløse, der ellers ligger 8 km længere væk end Hvalsø. Goddag mand økseskaft. Eller hvis man vil køre fra Haslev til Køge, koster det med rejsekortet 43 kr., mens en standard kontaktbillet koster 30 kr. Det er en hån mod borgerne.

Danmarks interesse er at få flest muligt mennesker til at bruge den kollektive trafik. Det er vitalt, hvis vi skal nedbringe forurening og trafikpropper på vejene. Én helt central forudsætning for, at danskerne vil bruge det kollektive trafiksystem er, at det hænger sammen og er let at gennemskue og bruge. Det fastslog også Trængselskommissionen i sin digre rapport fra 2013.

Selskaberne har magten
Denne opgave har Danmarks regionale trafikselskaber, togoperatører og Metroselskabet svigtet fatalt. Fordi de trods lovpålæg og pres fra centralt hold ikke har opnået enighed - om end de har forsøgt. Borgerne betaler prisen. De må år ud og år ind finde sig i, at priser, billetprodukter og rabatordninger er en uvejsom jungle - eller tage bilen.

Det skal stoppe. Regering og Folketing må spænde musklerne betragteligt og løse problemet. Som statsrevisorerne konstaterer, har trafikselskaberne i dag 'ringe incitament til at blive enige om fælles, landsdækkende takster'. Transportministeriet har på fineste vis prøvet at understøtte selskabernes forsøg på at nå til enighed, men har i sidste ende måttet strække kort. Magten i dette spørgsmål har trafikselskaberne.

Løsningen er at give trafikselskaberne et pålæg om at harmonisere deres takter - denne gang med en bagkant. Kan de klare opgaven inden højst et år, fint. Ellers må regering og Folketing hive kompetencen til at fastsætte takster ind centralt. Det handler om at styrke borgernes tiltro til den kollektive trafik - en nøgle til bedre miljø og fremkommelighed.

Charlotte Fischer (R), regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden, medlem af Trængselskommissionen

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/folketinget-maa-rydde-op-i-takstjungle

GDPR