dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Første gang i Danmark: Domstol skal afgøre, om kommune svigtede mobbet barn

I dag afgør Københavns Byret, om det skal udløse erstatning, at en pige blev mobbet af sine klassekammerater. ­Sagen kan få konsekvenser for kommuners fremtidige håndtering af ­mobning.
3. NOV 2021 7.02

KØBENHAVN: Skal en kommune yde erstatning, fordi et barns menneskerettigheder krænkes, hvis det udsættes for mobning i skolen?

Det spørgsmål skal Københavns Byret tage stilling til, når retten i dag afsiger dom i en sag om mobning.

Et forældrepar kræver 100.000 kr. i erstatning til deres datter fra Københavns Kommune, fordi skolen efter forældrenes opfattelse har tilsidesat datterens menneskerettigheder. Skolen fik nemlig ikke stoppet den fysiske vold og mobning fra klassekammerater, som pigen var udsat for, da hun gik i 0. og 1. klasse på Valby Skole i 2018. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Familien klagede til Den Nationale Klageinstans mod Mobning, som ifølge familiens advokat konkluderede, at skolen havde overtrådt loven om undervisningsmiljø.

- Sagen er den første af sin art og meget principiel. Det store spørgsmål er, om børn har ret til erstatning, hvis en skole ikke foretager sig noget i en sag om mobning. På mange måder er det en klassisk mobbesag. Nogle drenge slog, sparkede og mobbede pigen, og på et tidspunkt blev hun holdt fast af fire drenge, mens fire andre drenge sparkede bolde på hende. Lærerne satte et trivselsforløb i gang, men der blev ikke for alvor grebet ind, og pigen blev mere og mere ked af at gå i skole, fortæller familiens advokat, Mads Krøger Pramming, til avisen.

Kan få betydning for lignende sager

Pigen er i dag flyttet til en anden skole, men har ifølge Mads Krøger Pramming stadig mén af den mobning, hun var udsat for.

- Vi mener, at der er tale om en overtrædelse af Børnekonventionens artikel 19, der handler om statens forpligtigelse til at beskytte børn mod alle former for fysisk og psykisk vold. Det er også en overtrædelse af Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 3 om, at staten skal beskytte enhver mod nedværdigende behandling, forklarer Mads Krøger Pramming.

Hvis familien vinder sagen, kan det ifølge Mads Krøger Pramming få betydning for andre i samme situation.

- Sagen kan først og fremmest betyde, at kommunerne får en skærpet opmærksomhed på deres pligt til at handle i sager om mobning. Men det er ikke min fornemmelse, at der vil komme mange tilsvarende retssager, siger Mads Krøger Pramming.

Hverken Københavns Kommune eller KL ønsker at kommentere sagen, før dommen er afsagt.

Ligebehandlingschef Nikolaj Nielsen fra Institut for Menneskerettigheder kan heller ikke kommentere den konkrete sag.

sfe

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/foerste-gang-i-danmark-domstol-skal-afgoere-om-kommune-svigtede-mobbet-barn

GDPR