
LANGELAND: Beboere og myndigheder på flere af de udsatte pletter på landkortet løber hurtigt ind i vanskeligheder, når diger, pumper og sluser skal etableres for at imødegå højvande, stormflod og oversvømmelser. For hvem skal betale hvor meget?
Fagfolk udarbejder gerne nøje økonomiske fordelinger mellem de allermest udsatte og de mindre udsatte, men uenighed om økonomien ender sine steder med at bremse, at projekterne overhovedet bliver til noget. Mange vil huske processen i Kerteminde for fire år siden, hvor et sluseprojekt strandede netop af den grund. Her stemte 474 nej og kun 183 ja til at være med.
I Lohals på Langeland finder man til gengæld et vellykket og nu gennemført projekt - i samarbejde mellem grundejerne og kommunen. Et højvandsprojekt med et 130 meter langt dige ud mod havet kostede ca. 200.000 kr., hvor kommunen påtog sig at betale knap 62.000, så 130.000 kr. skulle fordeles mellem de direkte berørte.
Jorddiget var et nødvendigt supplement til cirka 100 meter langs kysten, hvor de enkelte grundejere gennem årene selv havde bekostet sikring. Således fuldendtes sikringen.
Kompetenceskift fik betydning
Jan Ulrik Nielsen, der er kasserer i et nydannet digelag, fortæller til DK Nyt, hvordan arbejdet faktisk begyndte tilbage i 2006, hvor der efter stormflod var en oversvømmelse i området, der dengang talte 25 grunde. Blandt beboerne var der dog uenighed om, hvordan et dige skulle finansieres - efter grundstørrelse, grundværdi eller ligeligt - så processen strandede.
Da kommunerne overtog kompetence i kystsikringsprojekter fra staten, kom der skred i sagen. Og Jan Ulrik Nielsen glæder sig over, at et nydannet digelag i samarbejde med kommunen kunne komme øverst i bunken og hurtigt få den nødvendige godkendelse.
Den interne økonomiske fordeling blev løst ved, at 13 af grundejerne ligeligt fordelte de ca. 130.000 kr. mellem sig. Ved udmatrikulering er der i dag 26 grundejere, som nyder godt af sikringen, og alle er fremover parthavere i diget for 500 kr. om året og betaler derudover 500 kr. i årligt kontingen som medlemmer i laget.
Som en del af projektet var det et krav fra kommunen, at medlemskab af digelaget nu er tinglyst på de enkelte grunde, så der fremover ikke er tvivl om den sag.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.