Cepos mener, at der kan spares 10 milliarder kroner, hvis man inddrager de offentligt ansattes betalte frokostpause. Men FOA kan ikke genkende Cepos beregninger. Størstedelen af FOAs medlemmer i blandt andet ældreplejen og børnepasningen holder nemlig langt fra deres frokostpause uden at arbejde. De offentligt ansatte har ifølge deres overenskomst ikke en halv times frokostpause, hvor de fx må forlade arbejdspladsen. De ansatte står derimod til rådighed - også mens de spiser, skriver FOA.
- Cepos går galt i byen, når de tror, at regnestykket kan gøres op på den måde. Hvis de offentligt ansatte selv skal betale deres frokostpause, vil de ikke længere stå til rådighed og vil derfor kunne forlade arbejdspladsen for at holde pause. Det betyder, at der ikke er personale nok til at løse de opgaver, som de offentligt ansatte løser, mens de forsøger at holde pause, siger FOAs formand Dennis Kristensen.
- Hvis der skal røres ved de offentligt ansattes frokostpause, er det et overenskomstanliggende. Og så må arbejdsgiverne jo hoste op med de penge, som det koster, at holde de offentlige ansatte fri en hel frokostpause.
Cepos beregninger er baseret på, at offentligt ansatte holder frokostpause mellem 36 og 48 minutter.
Men virkeligheden for de offentligt ansatte ser anderledes ud. Tal som Deloitte har beregnet for Velfærdsministeriet og KL viser nemlig, at social- og sundhedsassistenterne fx bruger i alt 1,5 time ud af en arbejdsuge på 37 på pauser og frokost.
Og også FOAs egne undersøgelser dokumenterer, at de offentligt ansattes rådighedsforpligtelse i frokostpausen bliver udnyttet. Næsten halvdelen af medlemmerne fortæller i en medlemsundersøgelse, at de 'aldrig' eller 'kun sjældent' holder hele deres pause. Og kun en ud af 20 ansatte bliver aldrig afbrudt i deres frokostpause.
- Arbejdsmarkedsstof er som bekendt ikke Cepos stærke side, det ved jeg fra de efterhånden mange diskussioner, jeg har haft fra Cepos. Men her burde den liberale tænketank altså have sat sig bedre ind i stoffet. Det er nemlig ikke alle offentligt ansatte, der har betalt frokostpause. Og det er heller ikke alle privat ansatte, der selv skal betale deres frokostpause. Lønkommissionens rapport viser jo, at 40 procent af de privatansatte også har betalt frokostpause, siger Dennis Kristensen.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.