Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Flertal uden om regeringen vil hyre uvildige eksperter til udredning af coronaindsats

Fem uvildige eksperter skal have adgang til interne regeringspapirer i en udredning, mener V, DF, R, K og LA.

Fem eksperter med forskellig videnskabelig baggrund skal i et halvt år frikøbes af Folketinget til at gennemføre en hurtig udredning af regeringens og myndighedernes håndtering af coronakrisen. Det mener et flertal udenom regeringen bestående af  Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance, skriver Politiken.

Partierne vil onsdag foreslå det på et møde i Folketingets Udvalg for Forretningsordenen.

Eksperterne skal sikres adgang til alle centrale regeringsdokumenter i perioden fra årsskiftet hen over nedlukningen og frem til genåbningsfasens begyndelse, skriver Politiken. Udredningen skal være forankret i Folketinget, som skal udstyre ekspertgruppen med adgang til alle relevante sagsakter og notater fra de ministerier og styrelser, der har været involveret i coronaindsatsen.

Ekspertgruppen skal også have mulighed for at interviewe centrale politikere og embedsfolk som Søren Brostrøm fra Sundhedsstyrelsen og Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut. Det skal dog gøres frivilligt for de involverede at møde op.

90 mandater bag

Det er Venstres gruppenæstformand Karsten Lauritzen der i de seneste dage har skrevet forslaget, som står til netop at kunne samle et flertal på 90 mandater uden om regeringen.

- Det er vigtigt, at det ikke er statsministeren, der evaluerer sig selv, men at det er Folketinget og uafhængige eksperter, der evaluerer regeringens og myndighedernes indsats, siger han til Politiken.

I regeringens støtteparti De Radikale kalder gruppeledelsesmedlem Andreas Steenberg (R) det 'afgørende', at eksperterne skal have adgang til alle dokumenter. Statsminister Mette Frederiksen (S) har selv tidligere argumenteret for en evaluering af coronaindsatsen, men dog uden at præcisere hvordan.

Ritzau