
Kommunerne arbejder målrettet på at styrke folkeskolen, men det tager tid, før indsatsen kan ses i statistikkerne.
Det siger direktør i KL, efter en ny analyse fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at flere børn går direkte fra almene dagtilbud til specialundervisningstilbud, når de starter i skole.
Ifølge Kristian Heunicke er det vigtigt ikke at forhaste løsninger, men i stedet sikre at skolerne er rustet til en bredere børnegruppe:
"Vi tror på, at folkeskolen skal være et sted, hvor børn og unge mødes på tværs. Det kommer dog til at tage tid, og vi lykkes ikke med at vende udviklingen på et år eller to. Derfor kan det ikke aflæses i statistikkerne endnu," lyder det fra direktøren i en mailsvar til DK Nyt.
”Samtidig er det vigtigt, at hvis vi skal lykkes med at skabe trivsel og faglig udvikling for flere børn i almenundervisningen, så må vi ikke forhaste os. Skolerne skal være klar til en bredere børnegruppe, og de kompetencer og rammer kan ikke opbygges over natten.”
KL peger samtidig på dagtilbuddenes rolle og efterlyser mere fokus på, hvordan pædagogisk praksis kan styrke børns overgang til skolen og i højere grad integreres i indskolingen.
Løsningerne skal findes lokalt
Analysen fra ministeriet viser en mindre, men vedvarende stigning i antallet af børn, der starter i specialundervisning: Fra cirka 1.140 i 2018/19 til omkring 1.320 i 2022/23.
Særligt drenge og børn med indvandrerbaggrund er overrepræsenterede i statistikken, og flere børn diagnosticeres med autismespektrumforstyrrelser og psykiske lidelser.
KL fremhæver, at arbejdet med folkeskolens kvalitetsprogram og nye fagplaner skal bidrage til mere motiverende undervisning, og at løsningerne skal findes i tæt lokalt samarbejde.
Derfor opfordrer KL også kommunerne til at tage grundige lokale drøftelser og sikre opbakning til de nødvendige forandringer, eksempelvis gennem ’Sammen om Skolen’-samarbejder.
”Der er ikke én løsning på at skabe en folkeskole, der kan endnu mere for alle,” lyder det fra Kristian Heunicke, der understreger, at kommunerne er i fuld gang med både at dele viden og iværksætte konkrete handlinger i samarbejde med skoler og dagtilbud landet over.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.