
En usædvanlig dårlig fangst får fynske fiskere til at slå alarm. De frygter, at storbranden i Fredericia i februar har haft konsekvenser for havmiljøet, skriver TV2 Fyn. Bælternes Fiskeriforening har fået flere meldinger fra de fynske og sønderjyske fiskere om alger, iltsvind og dårlig fangst.
Fiskeriforeningens formand Allan Buch frygter, at den dårlige fangst skyldes den storbrand, der var på Fredericia Havn i begyndelsen af februar. En tank med gødning på Fredericia Havn kollapsede og brød i brand, og branden spredte sig til flere tanke med palmeolie.
Det betød, at palmeolie og kvælstof blev ledt ud i Lillebælt. Siden har det været diskuteret, hvilken konsekvens branden har haft for havmiljøet,og hvor meget kvælstof, der egentlig blev udledt.
Fredericia Kommune mener, at der er tale om mellem 4000 og 4750 tons kvælstof. En mængde, der svarer til, at hele den årlige udledning af kvælstof i Lillebælt blev ledt ud på en enkelt nat.
Det er professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet, der har stået for Fredericia Kommunes undersøgelser. Han mener, at det er meget sandsynligt, at branden i februar har skabt problemer for fiskerne i foråret:
- Det her passer helt med det, vi vil forvente. Det giver netop de her algeopblomstringer, meget uklart vand og en risiko for et tidligt iltsvind, siger han til TV 2/FYN.
Alger på Ærø
Kvælstoffet fra tankene, der brød i brand, kan have spredt sig til et område fra Djursland og til den sydligste del af det sydfynske øhav. Også på Ærø har forårets fangst også været problematisk:
- Garnene var meget beskidte. Totalt umulige at fiske med. Så vi var godt klar over, at det her, det blev en drøj sæson, siger fisker Hans Erik Stærke i Marstal.
Han har haft store problemer med alger i foråret. Hans bundgarn har været dækket af algeslam fra begyndelsen af marts. Et problem, han normalt først oplever i slutningen af maj.
Det er Styrelsen for Vand og Naturformidling, der står for at tage prøver af vandet i Lillebælt. Et par uger efter branden viste prøverne stærkt forhøjede koncentrationer af kvælstof. Prøverne er efterfølgende faldet til normalt niveau igen.
- Om det er de almindelige år-til-år-variationer, vi ser, eller om det har sammenhæng med ulykken i Fredericia, det kan vi ikke udtale os om, siger Nils T. Daell Kristensen, der er biologisk chefkonsulent ved Naturstyrelsen.
Det er endnu ikke afgjort, om storbranden på Fredericia Havn kan betegnes som en miljøskade. Det er Miljøstyrelsen, der står for afgørelsen, men den falder tidligst i midten af august.
Hvis Fredericia Kommunes undersøgelser af udslippet holder stik, kan det ifølge Stiig Markager få konsekvenser i 'antageligt fem-ti år', siger han til TV2 Fyn.
Firmaet Dan Gødning, der ejer de tanke, der brød i brand, siger til TV2 Fyn, at det ikke er enig i de undersøgelser, som Fredericia Kommune har fremlagt indtil videre. Derudover har firmaet ingen kommentarer, fordi det afventer Miljøstyrelsens afgørelse.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.