Regeringens finanslovforslag bliver sædvanemæssigt mødt med kommentarer som "en tynd omgang", "uambitiøst" og andre rituelle bemærkninger, men i år falder det fint i tråd med, hvad regeringen selv siger.
- Finansloven for 2022 bliver en stram en af slagsen, og derfor skal de øvrige partier, læs støttepartierne, ikke forvente det helt store at forhandle om, sagde således finansminister Nicolai Wammen (S), da han her i formiddag præsenterede regeringens forhandlingsoplæg.
"Ikke det helt store" dækker over en forhandlingsreserve på 1,2 mia. kr. mod 1,5 mia. kr. sidste år og 2,1 mia. kr. for to år siden. I år og de følgende tre år går regeringen efter at holde beløbet nede på 1,2 mia. kr., men om det lykkes, afhænger af de forestående forhandlinger med i første omgang støttepartierne.
Underskud skal reduceres
Finanslovforslaget har overskriften "Hverdagen tilbage, nu ser vi fremad", og det er naturligvis med tanke på coronaen, som står på nippet til at blive afklassificeret som samfundskritisk. Genåbningen har sat så meget gang i økonomien, at finanspolitikken skal strammes, lyder rationalet.
Dansk økonomi er i meget stærk fremgang og ventes i år at vokse med 3,8 pct., viser seneste udgave af Økonomisk Redegørelse, der er offentliggjort samtidig med finanslovforslaget. Med høj beskæftigelse oveni lægger regeringen op til at reducere det strukturelle offentlige underskud til 0,2 pct. af bruttonationalproduktet mod i år de maksimale 0,5 pct.
Finanslovforhandlingerne varer sædvanligvis frem til slutningen af november eller begyndelsen af december.
Se finanslovforslaget (3.778 sider) og pixiudgave (24 sider)
samt Økonomisk Redegørelse (196 sider).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.