Regeringen afsatte i 2016 1,5 mio. kr.årligt i 2016 og 2017 (i alt 3 mio. kr.) på finansloven til formidling af Danmarks historie for børn og unge under initiativet 'Styrkelse af Dansk kulturarv'.
Nu er den anden uddeling af midler i 2017 på vej til fem projekter, der i særligt grad kan være med til at formidle danmarkshistorien til børn og unge, oplyser styrelsen.
'Puljen til formidling af Danmarks historie til børn og unge' kunne søges af kulturinstitutioner, kulturelle aktører og kunstnere, og ud af 29 ansøgninger fik fem et positivt svar fra Slots- og Kulturstyrelsen, der administrerer og uddeler midlerne.
Viborg Museum
Viborg Museum modtager i alt 296.000 kr. til projektet 'Det danske retsopgør 1945–1950. Rollespil og undersøgelse af formidling af retssystem og demokrati'.
I 2021 vil Viborg Museum åbne en ny permanent udstilling med fokus på de historiske begivenheder, der har fundet sted i Viborg gennem 1000 år, hvor der eksempelvis vil være fokus på retsopgøret fra 1945-1950.
Projektet vil omfatte udvikling af rollespil for unge i alderen 15–20 år, hvor de blandt andet skal producere forslag til, hvordan det nye museum skal formidle det danske retssystem og demokratiets håndtering af ret og retfærdighed efter 2. verdenskrig.
Historie & Kunst
Historie & Kunst, som har det overordnede ansvar for Københavns Museum, Københavns Stadsarkiv, Nikolaj Kunsthal og Thorvaldsens Museum i København, modtager i alt 301.750 kr. til projektet 'Unge Blik På Bygningsarv'.
Projektet skal gøre eleverne klogere på de bygninger, der omgiver os, og fortælle historier, der påvirker os i hverdagen. Målet er at gøre eleverne i stand til at analysere, vurdere og debattere vores fælles bygningsarv og arkitektur.
Eleverne skal lære om bygninger fra idé og opførelse til nedrivning, og de vil også høre mere om, hvordan det levede liv og det omgivne samfund kan aflæses direkte i bygningerne. På sigt skal eleverne kunne se på og tale om bygningskultur på et oplyst grundlag og vide mere om, hvad der gør bygninger til kulturarv.
Museum Vestsjælland
Museum Vestsjælland – Administration og Arkæologi modtager i alt 273.000 kr. til projektet 'Fra Kulturbærer til Kulturskaber'.
Projektet skal bidrage til at øge elevers bevidsthed om deres egen rolle som historiske væsener og som kulturskabere. Samtidig vil projektet engagere gymnasieelever i historien og formidlingen af den gennem en medskabende udvikling af lokalhistoriske rollespil. Der vil desuden blive udviklet en model for et tværæstetisk projektsamarbejde, hvor der vil være fokus på innovationsprocesser og udvikling af elevernes praktiske kompetencer.
Greve Museum
Greve Museum modtager i alt 385.000 kr. til projektet 'Forstadens stemmer – om velfærdssamfund og menneskerne i det'.
Projektet er en håndgribelig, sanselig og nærværende historieformidling om forstad og velfærd for børn og unge, hvor de vil opleve sammenhængen mellem hvor og hvordan, de bor, og den historiske udvikling i et undervisningsforløb. Projektet er rettet mod elever på mellemtrinnet.
Projektet knytter identitet, borgerinddragelse og historisk bevidsthed sammen via arbejdet med at skabe ny viden gennem indsamling af mundtlige kilder fra forstaden og ved at bruge forstadens fysiske omgivelser som en form for museumsrum.
Oplevelsescenter Ejbybunkeren ved Rødovre
Oplevelsescenter Ejbybunkeren modtager i alt 234.132 kr. til projektet 'Rødovre og den kolde krig. Krig og samfund på kanten af København 1945-1990'.
Projektets overordnede målsætning er at udvikle nye lærings- og undervisningsaktiviteter til udskolingsklasserne, der gør den globale - og for mange elever abstrakte - kolde krig forståelig, konkret og nærværende ved at bringe de fysiske kulturspor efter den kolde krig og den helt nære historie i Rødovre i spil.
Prøv DK Nyt i 14 dage
Nyheder er værd at betale for
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.