
Dysten om at få del i økonomisk og faglig støtte til udvikling af kulturarven er afgjort, oplyser Kulturstyrelsen. Vinderkommunerne får hjælp til at benytte kulturarv som springbræt for at tiltrække og fastholde borgere og turister samt skabe lokal stolthed.
Det vil vinderkommunerne med kulturarven:
Næstved Kommune vil analysere sig frem til de kulturmiljøer, der rummer potentialer for kulturel og økonomisk udvikling. Næstved by har som andre byer oplevet en 'fortynding' af midtbyen, hvor handlen er flyttet ud. Udviklingen skal vendes.
Aabenraa Kommune vil arbejde med at sikre bevaringsværdierne, ikke mindst helheden i bykernen, der har mange historiske huse, som viser byggeskik fra 1700- og 1800-tallet. Der skal ske en markant borgerinddragelse, som bl.a. skal medvirke til at undersøge, hvordan de funktionstømte bygninger kan få nyt liv igen.
Greve Kommune vil skabe ny identitet og stolthed hos borgerne ved at fremhæve kommunens historie som den bl.a. kan aflæses i kulturarven. Greve var en del af forsvaret af København og var også et populært sted at holde ferie for hovedstadsborgere.
Brønderslev Kommune vil revitalisere byrum og de enkelte bygninger, som for manges vedkommende er ombygget til ukendelighed. Målet er at sætte en stopper for udflytning og få gang i det stagnerende handelsliv, som engang blomstrede, sammen med aktiviteterne omkring herregården, Store Nibstrub.
Vesthimmerland Kommune vil undersøge, hvordan kulturarven og navnlig bygningsarven i Aars og fire mindre byer kan være medvirkende til at skabe liv gennem specialisering af opgaver og erhverv. Kommunen har ikke et større bysamfund og resultaterne kan derfor anvendes af tilsvarende kommuner.
Vinderkommunerne skal løbende formidle deres arbejde med de konkrete projekter i et inspirationskatalog via det kommunale netværk i Bygningskultur 2015.
Resultaterne af de forrige to runder 'Kulturarvskommune' var positive, blandt andet blev der skabt vedvarende samarbejder mellem forvaltninger, museer og andre kulturinteressenter, som bragte kulturarven i spil til glæde for borgerne.
Projektets første runde begyndte i 2005 og havde sit udspring i en landsdækkende undersøgelse af befolkningens holdning til kulturarv. Undersøgelsen viste blandt andet, at over 70 pct. fandt kulturarven vigtig for en kommunes virksomheder og borgeres velbefindende.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.