Farligt at splitte kommuner ad igen
Et af argumenterne for strukturreformen i 2007 var, at kommuner kunne blive mere effektive. Sidenhen er reformen udråbt som en synder i en centraliseringstendens, der har øget afstanden fra land til by. Thorkild Simonsen har ikke noget negativt at sige om reformen og har det indtryk, at kommuner fungerer godt i deres nuværende størrelser.
Foto: Bo Amstrup, RItzau Scanpix

Thorkild Simonsen:
Farligt at splitte kommuner ad igen

Thorkild Simonsen var en vigtig brik i puslespillet om kommunernes størrelser ved reformen i 2007. Nu ser han modsat indenrigsministeren ikke behovet for at splitte dem op igen.

Kommunalpolitiks grand old man, tidligere borgmester, KL-formand og indenrigsminister Thorkild Simonsen, spår, at det vil give ballade, hvis bolig-  og indenrigsminister Kaare Dybvad Bek (S) går videre med idéen om at splitte kommuner op, hvis han altså ikke har borgmestrenes opbakning.

Indenrigsministeren har luftet tanken i forbindelse med, at regeringen ved præsentationen af sit udspil om udflytning af uddannelser bebudede en evaluering af kommunalreformen fra 2007. Han mener, at nærheden i beslutninger kan være gået tabt med reformen, men Thorkild Simonsens indtryk er klart, at kommunerne er tilfredse i deres nuværende størrelser.

Han var selv med til at skabe dem i sin tid som opmand for daværende indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen frem til 2007, hvor reformen trådte i kraft. Hans opgave var at mægle mellem uenige kommuner, men som han husker det, var det kun få, der ikke selv kunne blive enige.

- Kommunestørrelserne i dag er lavet af kommunerne selv. Hvis man begynder at røre ret meget ved det, kunne jeg tænke mig, at man fik nogle problemer, siger han i et interview med Kommunen.dk.

- Kommunerne har i sidste ende selv bestemt dengang, uden at vi greb ret meget ind, for det blev løst meget nemmere, end man troede. Der var jo knap 300 kommuner før, og det varede ikke længe, inden vi var nede på de 98, siger han.

Argumentet om tabt nærhed køber han heller ikke - for nærhed handler ifølge ham ikke om kommunestørrelser, men om, hvordan politikere agerer. Til gengæld medgiver han regeringen, at en evaluering er på sin plads her knap 15 år efter, at reformen trådte i kraft.

Læs hele interviewet på Kommunen.dk her.

Thorkild Simonsen (S)

  • 94 år.
  • Gift med Edny.
  • Udlært maler og folkeskolelærer.
  • Tidligere skoleinspektør fra 1964-1970.
  • Rådmand fra 1971-1981.
  • Borgmester i Aarhus fra 1982-1997.
  • Indenrigsminister fra 1997-2000.
  • Opmand for kommunesammenlægninger i 2005.
  • Formand for KL fra 1979-1981 og igen fra 1986-1992.