DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Falck får millionbøde i konkurrencesag med Bios

Københavns Byret udsteder historisk stor bøde til Falck i sagen med Bios og Region Syddanmark. Falck accepterer bøden.

Falck er fredag blevet idømt en bøde på 30 mio. kr. i Københavns Byret for at have brudt konkurrenceloven i sagen om ambulancefirmaet Bios, oplyser anklagemyndigheden i en pressemeddelelse. Det er den største bøde, der nogensinde er udstedt i en konkurrencesag i Danmark.

- Når man som Falck er dominerende på et marked, så har man en særlig forpligtelse til ikke at skade den effektive konkurrence. Den pligt tilsidesatte Falck ved at arbejdede efter en strategi, der havde til hensigt at skade konkurrenten Bios’ image, siger vicedirektør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Jacob Schaumburg-Müller.

Falck blev tidligere i år anmeldt til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, af Konkurrencerådet. Falck accepterede dengang Konkurrencerådets afgørelse og gør nu det samme med bødens størrelse. 

Udgangspunktet for bødestørrelsen var 20-1.300 mio. kr., så 30 mio. kr. er altså i den milde ende. Myndighederne har i sin vurdering af bødestørrelsen lagt vægt på, at Falck har samarbejdet med myndighederne og betalt erstatningsbeløb til Region Syddanmark, ambulanceselskabet Bios’ hollandske moderselskab og Bios’ danske konkursbo, der inkluderer omkring 500 kreditorer.

- Falck handlede i 2014-2015 på en måde, der var uacceptabel, og som vi aldrig kommer til at gentage. Vi har siden arbejdet for, at noget lignende aldrig kan gentage sig, og vi har betalt for de tab, som sagens parter har lidt. Som virksomhed har vi betalt dyre lærepenge for en gammel sag, som aldrig skulle være sket, siger Falcks adm. direktør, Jakob Riis.

I juni i år indgik Falck forlig med sagens parter og betalte 152 mio. kr. 

Anmeldelsen kom, efter at Konkurrencerådet vurderede, at Falck havde misbrugt sin dominerende stilling på det danske marked for ambulancetjenester og dermed brudt konkurrencelovgivningen.

Ritzau / ibs