dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Falck er ude som nordjysk ambulanceoperatør - PreMed deler opgaven med regionen

Region Nordjylland selv og virksomheden PreMed skal fremover deles om ambulancekørsel i regionen.
3. FEB 2021 6.27

Falck er ude som operatør på ambulanceområdet i Region Nordjylland fra april 2022. Derefter overtager regionen selv ambulancekørslen og patienttransporten i to ud af fire områder i regionen, mens virksomheden PreMed vil stå for de øvrige to, oplyser Region Nordjylland.

PreMed er et dansk selskab, der blev stiftet i 2018 af tidligere ansatte i Falck. Det er ejet af finske 9Lives, der er den største ambulanceoperatør i Finland.

Den nye model for ambulancekørslen vil spare regionen for 26 mio. kr. om året. Beslutningen om den fremtidige kørsel er taget af et flertal i regionsrådet efter en udbudsrunde, hvor private selskaber har kunnet byde på opgaven.

Pris og erfaring

Nordjyllands regionsrådsformand Ulla Astman (S) peger på pris og erfaring hos ledelsen i PreMed som årsagen til, at selskabet har fået opgaven.

- Vi har haft et godt samarbejde om ambulancetjenesten, men efter en udbudsrunde har en ny aktør budt ind med en god pris og kompetencer, som gør, at valget er faldet på en løsning, hvor regionen driver ambulancerne i to ud af fire områder, og det nye selskab, PreMed, driver dem i de sidste to, siger hun i en kommentar.

Ifølge Region Nordjylland kan regionen drive ambulancekørslen billigere i to af områderne i regionen, når man sammenligner med de tilbud, der var kommet i udbuddet.

Der er også andre regioner, som i det seneste år har overtaget dele af opgaven med at køre ambulancer. Det gælder i Region Midtjylland og Region Syddanmark, mens Region Sjælland har besluttet at gøre det fra 2024.

Dansk Erhverv efterlyser "en grundig evaluering af ambulancedriften" og kalder det "ærgerligt, at Region Nordjylland har valgt at gennemføre en så stor hjemtagning af ambulancedriften". Organistationen finder det dog positivt, at Region Nordjylland "trods alt anerkender vigtigheden af konkurrence" og har delt opgaven mellem sig selv og en privat aktør.

Ritzau / mk