Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

- Erik Nielsen skal ikke være alt for hellig

DEBAT De private virksomheder er ikke de eneste, som har fået en gulerod. De offentlige arbejdspladser har fået en, der er dobbelt så stor, lyder det fra Dansk Byggeri i et svar om praktikpladser til KL-udvalgsformanden
9. MAR 2011 12.04

Af chef i Dansk Byggeri, Louise Pihl

Erik Nielsen, formand for KLs Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg kritiserer de private virksomheder for ikke at leve op til deres del af ansvaret for, at der er uddannelsespladser til de unge.

Hvad Erik Nielsen imidlertid ikke nævner er, at antallet af praktikpladser sidste år steg med knap 21 pct. For bygge- og anlægsbranchen, som jeg repræsenterer, var stigningen på 24,9 pct. Så at sige, at virksomhederne ikke tager deres del af ansvaret, er en sandhed med modifikationer.

Virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen tager deres ansvar for at få uddannet næste generations håndværkere meget alvorligt. Men i tider, hvor der ikke har arbejde til virksomhederne, har der heller ikke været råd til at ansætte en lærling.

Erik Nielsen peger samtidig på, at virksomhederne kan få 70.000 kr. i bonus for hver ny praktikplads, som de opretter. Det er rigtigt, men præmien bliver betalt af de private virksomheder via Arbejdsgivernes ElevRefusion.

Bedre forhold for erhvervslivet, tak
De private virksomheder er ikke de eneste, som har fået en gulerod. De offentlige arbejdspladser har fået en, der er dobbelt så stor. De har nemlig udsigt til at kunne score 140.000 kr. i præmie for den samme elev, nemlig 70.000 kr. for hvert trin i sosu-uddannelsen.

Inden Erik Nielsen bliver alt for hellig, bør han tænke på, hvor pengene til hans medlemmers præmie kommer fra - det er nemlig de private virksomheder, som skal finansiere praktikpladspræmien til kommunerne.

Så i stedet for at klandre de private virksomheder for ikke at tage deres ansvar alvorligt, skulle Erik Nielsen hellere arbejde for, at kommunerne skaber bedre forhold for erhvervslivet - så bliver der nemlig råd til at oprette endnu flere praktikpladser hos de private virksomheder.

Louise Pihl, arbejdsmarkeds- og uddannelsespolitisk chef i Dansk Byggeri