Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Ifølge borgmester Peter Rahbæk Juel er borgerne i Vollsmose "bedst til test" og behøver ikke tvang. Men han støtter muligheden for tvangsisolation.
Foto: Tim Kildeborg Jensen, Ritzau Scanpix

Epidemiudvalg forkaster forslag om testpligt i Vollsmose

Borgmester og rådmænd i Odense er tilfredse med, at regeringen ikke fik flertal for pligt til test i Odense-bydelen.

ODENSE: Et flertal i Folketingets epidemiudvalg har mandag sagt nej til, at beboere i Odense-bydelen Vollsmose skal have en pligt til at lade sig teste for coronavirus.

Det siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efter et møde i udvalget.

Forslaget indebar, at borgere i Vollsmose skulle have en pligt til at lade sig teste. Hvis de ikke ville det, skulle det medføre en bødestraf. Forslaget kom på baggrund af høje smittetal med coronavirus i området.

Forslag fra Epidemikommissionen

Magnus Heunicke siger, at regeringen har taget et forslag fra Epidemikommissionen ind til mødet i epidemiudvalget, som altså forkastede det.

Epidemikommissionen består af 11 medlemmer, som alle udpeges af sundhedsministeren. Fem af medlemmerne udpeges efter indstilling fra regeringen.

Folketingets epidemiudvalg består af 21 folketingsmedlemmer, heraf syv fra Socialdemokratiet.

Et flertal i udvalget kan beslutte at sige nej til forslag som det, Magnus Heunicke havde med til mødet.

Paragraf 28 i den nye epidemilov giver ellers sundhedsministeren mulighed for at bestemme, at personer, som har befundet sig et bestemt sted - for eksempel i områder med "smitte med en alment farlig eller samfundskritisk sygdom" - skal lade sig undersøge eller isolere.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, skriver på Twitter, at hendes parti støttede regeringens forslag. Venstre var til gengæld imod.

"Nej tak til Mette Frederiksens tvangstestning af danskerne. Godt at et flertal i Folketinget har sagt fra over for regeringen," skriver formand Jakob Ellemann-Jensen (V) på Twitter.

Enhedslisten var ligeledes imod, skriver coronaordfører Peder Hvelplund på Twitter.

"Regeringens grundlag var bare for tyndt og kunne ikke godtgøre, hvorfor tvang skulle være nødvendigt," skriver han.

Pligt til isolation

Regeringen kom til gengæld igennem med forslaget om, at personer i Vollsmose, der bliver testet positive for coronavirus, har pligt til at gå i isolation og kan blive straffet med en bøde, hvis de ikke gør det.

De Konservative var imod begge forslag.

- Det ville være et markant skifte i forhold til den praksis, man har haft under hele pandemien. Dér har man ikke haft behov for at udstikke bøder til nogen i forhold til test, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

I Odense kalder flere rådmænd ideen om tvangstest for en rigtig dårlig ide, skriver TV2 Fyn.

Også borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er tilfreds med, at partifællerne på Christiansborg ikke fik flertal for tvangstest, siger han til Fyens Stiftstidende. Til gengæld støtter han muligheden for tvangsisolation.

- Det vil være ude af proportioner at teste med tvang,  når vi lige har vist, det kan lade sig gøre uden. Men er man testet positiv, er man denondelynemig også forpligtet til at lade sig isolere, og vi har via Styrelsen for Patientsikkerhed kendskab til smittede i Odense - både i Vollsmose og i andre dele af byen - som ikke har levet op til den forpligtigelse, siger han.

- Man risikerer at gamble med den kæmpe indsats, en hel bydel nu har gjort ved at lade sig teste, og her synes jeg faktisk, det er på sin plads at indføre en pligt, hvor der også er en pisk i form af en bøde, hvis man ikke opretholder sin isolation, siger han.

Ritzau / ak