Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Karin Friis Bach (R) blandede sig ved KV17 i den regionale top fem over antal personlige stemmer.
Foto: Frank Cilius, Ritzau Scanpix

Radikale KV21-spidser:
En regional stemmesluger og et "hvepsebo" på Fanø

Følg de seneste udpegninger af spidskandidater til KV21: De Radikale i Region Hovedstaden, Faxe og Fanø samt DF i Egedal og EL i Morsø.
18. JAN 2021 12.02
TEMA: KV21

Næstformanden i Region Hovedstaden og formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner er klar igen som spids til KV21: Karin Friis Bach (R), der med et tweet skriver, at 248 lyttede med, da hun holdt tale til et online opstillingsmøde, hvor hun enstemmigt blev genvalgt.

Hun var med 12.652 nummer fire på top fem over personlige stemmer fra KV17, hvor regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), der er blevet afløst af Lars Gaardhøj som S-spids, fik 60.162. Efter hende kom V-spids Martin Geertsen med 23.754 og med 16.015 Hans Toft (K), som ikke var K-spids, men nummer to efter Christoffer Buster Reinhardt, der fik 5.375. Henrik Thorup (DF), der heller ikke stiller op igen, fik 11.966.

R-gruppen tæller i alt fire ud af 41 i regionsrådet.

I Faxe er der ny spids hos De Radikale, oplyser sn.dk. Det er nu Kenni Lars Rasmussen, som afløser spidsen fra KV17, Nicolaj Lund Jensen. De Radikale har ikke været i byrådet i Faxe i 20 år, Ved KV17 var der 454 stemmer til R, mens der gennemsnitligt skulle 806 stemmer til et mandat. R hjalp i et valgforbund De Konservative til en plads. Ole Vive (V) er borgmester og stiller op igen.

Fanø har der ikke siden 1977 været radikale i byrådet, men nu er der to kandidater klar, skriver JydskeVestkysten. Det er specialkonsulent Frank Jensen og gymnasielærer Olav Husted Nielsen, som mener, kommunen har brug for politisk nytænkning, og som åbenbart endnu ikke har fordelt deres indbyrdes rækkefølge på stemmesedlen.  

Med avisens ord stikker de to debuterende radikale "hånden i et hvepsebo" i økommunen, hvor konstitueringen efter KV17 var noget rodet og de politiske alliancer svært gennemskuelige. Først stod Kristine Kaas Krogh fra Fanø Lokalliste i alliance med SF, K og ALT til at blive borgmester, men Sofie Valbjørn (ALT) droppede den idé og snuppede posten, efter at hun fik den tilbudt af en anden alliance mellem V, S og Miljølisten.  

Ifølge Valbjørn blev sårene efter den manøvre aldrig helet i løbet af perioden, og hverken borgmesteren eller Kristine Kaas Krogh stiller op igen, sidstnævnte med håbet om "en sober og ærlig valgkamp" - for dem, der altså stiller op igen.

I det lille byråd med bare 11 pladser står meget åbent. Avisen skriver, at blot fire-fem genopstiller. Konservative Christian Lorentzen skriver til DK Nyt, at han er indstillet af en enstemmig bestyrelse som borgmesterkandidat. Så han tør godt 99 pct. at lægge hovedet på blokken og sige, at sådan bliver det. Derimod har tidligere borgmester Erik Nørreby (V) ikke svaret på, om han er klar som spids igen.

I Egedal er der ny spids hos DF i skikkelse af Allan Bøwig, oplyser sn.dk. Han afløser John Hemmingsen i partiet, der ved KV17 fik to valgt ind, men mistede Bettina Zarp, der i august 2020 gik med i det nye initiativ "Lokallisten Ny Egedal'" - overraskende nok med en afhoppet radikal og en tidligere V-politiker. Karsten Søndergaard (V) er borgmester og stiller op igen.

På Mors - altså Morsø Kommune er der ny spids hos Enhedslisten, oplyser Limfjord Update. Det blev Pia Thorsen, der afløser Bo Fink. Ved KV17 var partiet tæt på en plads med 513 stemmer, mens snittet for en plads i byrådet lå på 596, men eneste valgalliance her var på den borgerlige side, så ingen hjælp at hente. Hans Ejner Bertelsen (V) er borgmester og stiller op igen.