DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Elever i Esbjerg får kortere skoledage
Fra næste skoleår kan elever i Esbjerg se frem til tidligere fri og mulighed for en ekstra lærer i klassen.
Foto: Anne Bæk, Ritzau Scanpix

Elever i Esbjerg får kortere skoledage

Det nye frikommuneforsøg har givet Esbjerg mulighed for kortere skoledage, men konsekvenser for SFO'er vækker bekymring.

ESBJERG: Efter sommerferien møder skoleelever i Esbjerg Kommune ind til kortere skoledage. Det har byrådet besluttet som led i, at kommunen fra 1. juli sættes fri på folkeskoleområdet som følge af Velfærdsaftalen mellem syv kommuner og regeringen.

I arbejdet med at give skolerne mere frihed og fjerne regler og bureaukrati har kommunen indgået individuelle aftaler med de enkelte skoler om deres ønsker og initiativer i forbindelse med frihedsforsøget. På samme måde har byrådet nu godkendt skolernes modeller for kortere skoledage. Det fremgår af referatet fra seneste byrådsmøde.

Ifølge de enkelte aftaler om færre skoletimer argumenteres der med, at eleverne med kortere skoledage vil være mindre trætte, de får tid til flere aktiviteter i fritiden, skolen kan omsætte undervisningstimer til to-lærer-ordninger, og der kan laves holdinddeling. Fælles er det, at antallet af ugentlige timer reduceres på alle klassetrin.

Ekstra arbejde til SFO'erne

De kortere skoledage vil betyde, at SFO'erne skal have åbent i længere tid, hvilket mange steder kræver ændringer og brug af ressourcer fra fjernede skoletimer for at have pædagogtimer nok. SFO'erne er nemlig pålagt at opretholde det nuværende serviceniveau.

Det er en af grundene til, at det kun var 30 ud af byrådets 31 medlemmer, der stemte for de kortere skoledage. Det falder ikke i god jord, at SFO'erne ender med regningen for, at skolerne lukker tidligere. Enhedslisten og De Radikale har over for JydskeVestkysten allerede ytret, at der er brug for, at der sættes flere penge af til området.

Men begge partier stemte for aftalerne med skolerne. Det var Esbjerglistens Hans K. Sønderby, der var det ene byrådsmedlem, der ikke stemte for. Han undlod helt at stemme.

- Jeg er lidt skuffet over, at man korter skoledagen og sender sorteper til fritidsområdet. Jeg havde en forventning om, at det var skoledagens indhold, man havde koncentreret sig om og ikke længden. Jeg er hverken imponeret eller overrasket over, at det kunne havne i en kortere skoledag, sagde Hans K. Sønderby på mødet ifølge JydskeVestkysten.

Læs mere om de enkelte aftaler med skolerne (punkt 10-19).