Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Cirka en fjerdedel af kommunerne søgte om at blive fritaget fra de nationale test, men alle fik afslag. Nu får to bestemt kommuner så alligevel muligheden.
Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix

Frikommuner kan fritages fra nationale test

Holbæk og Esbjerg, der begge vil blive frisat fra dele af lovgivningen på skoleområdet, kan aflyse de nationale test på deres folkeskoler.

En fjerdedel af kommunerne søgte tidligere Børn- og Undervisningsministeriet om fritagelse fra afholdelse af de nationale test efter et år, hvor coronarestriktioner har presset skolernes undervisning. Alle ministeriets svar til kommunerne lød på afslag, men nu kan to kommuner alligevel se frem til muligheden for at aflyse de nationale test. Det skriver Folkeskolen.dk.

Det gælder Holbæk og Esbjerg, der er en del af velfærdsaftalen, hvor de til august vil blive sat fri fra dele af lovgivningen på skoleområdet. Da de to kommuner i første omgang fik afslag på anmodningen til ministeriet, mødte det skarp kritik fra begge kommuner. Muligheden kommer nu alligevel, efter at lovgivningen om frihedsordningen på skoleområdet forventes vedtaget 15. maj.

I et brev til Holbæks borgmester, Christina Krzyrosiak Hansen (S), skriver Børn- og Undervisningsminister, Pernille Rosenkrantz-Theil (S), at de to kommuner vil kunne fritages fra de nationale test, når lovgivningen for det kommende forsøg er på plads. Resten af det nye frihedsforsøg vil først træde i kraft til august. Men det glæder Christina Kryzrosiak Hansen, at kommunens deltagelse i forsøgsordningen om frisættelse nu giver mulighed for, at kommunen selv kan tage beslutning om afholdelse af testene.

- Det bliver på den måde de enkelte skoler, der skal beslutte, om de vil tage de nationale test eller ej. Jeg bakker skolerne op ligegyldigt hvad de vælger. For mig er vigtigheden her, at det bliver som de mener er bedst. Det er frihed og det tror jeg på, skriver Christina Kryzrosiak Hansen på Facebook.

mh