
Lørdag morgen meldte regeringen ud, at den ønsker at stramme udvisningsreglerne endnu engang. Står det til regeringen, skal der fremover som udgangspunkt altid ske udvisning af kriminelle udlændinge, medmindre det med sikkerhed strider mod Danmarks internationale forpligtelser.
- Det vil vi, fordi der har været rigtigt mange sager, hvor vi har set, at fordi udlændingene har været her i lang tid, så bliver de ikke udvist, selvom de får en ubetinget fængselsstraf. Det synes vi er forkert, sagde integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) til Ritzau.
Lovændringen vil betyde, at den nuværende såkaldte "trappestigeordning" skal afskaffes for alle udlændinge, der får en ubetinget fængselsstraf. Ordningen har været i udlændingeloven i årtier og betyder altså ifølge Dybvad, at der er nogle udlændinge, der kan slippe for udvisning, fordi de har været i Danmark i en længere årrække.
Lyder "vældig dramatisk"
Men ifølge to eksperter i udlændingeret er det bestemt ikke tilfældet, at der er "rigtigt mange sager" hvor udlændinge ikke bliver udvist på grund af trappestigemodellen, skriver Dagbladet Information. Hvis stærk tilknytning til Danmark forhindrer udvisning skyldes det i praksis hensynet til de internationale forpligtelser, som forslaget fra regeringen ikke ændrer på, vurderer de.
De betegner begge det nye udspil, som noget der kun vil få en meget begrænset betydning.
- Det er efter alt at dømme stærkt overdrevet, hvad det vil betyde. Det lyder vældig dramatisk, og det er også et principielt brud, fordi trappestigemodellen har ligget i loven siden 1983. Men i praksis er den allerede blevet afmonteret med en række lovændringer, siger Jens Vedsted Hansen, der er juraprofessor på Aarhus Universitet med speciale i udlændingeret, til avisen.
Trappestigemodellen handler om en del af udlændingeloven, der angiver de betingelser som skal være opfyldt før udlændinge, der har været i Danmark i længere end henholdsvis fem og ni år, kan blive udvist.
Begrænset effekt
Ifølge eksperterne var det engang sådan, at den begrænsede udvisninger fra Danmark mere end de internationale konventioner kræver, men siden er så mange kriminalitetsformer blevet tilføjet til lovens undtagelser fra trappestigemodellen, at den reelt ikke længere har den store effekt.
- Det her vil i praksis forandre meget lidt, og jeg tror ikke, at det i sig selv vil ændre meget på antallet af udvisninger, siger Jens Vedsted Hansen.
Også Peter Starup, der er lektor på Syddansk Universitet og forsker i udlændingeret vurderer, at regeringens forslag "ikke vil spille nogen rolle i praksis".
- Jeg kan ikke udelukke, at der kan opstå en situation, hvor det kan tænkes, at nogen ville blive frelst af trappestigemodellen, men den er så udhulet, at det nærmest er teoretisk, siger Peter Starup til avisen.
- Alle de gængse kriminalitetsformer, som folk bliver udvist for, har man allerede fjernet fra trappestigemodellen, så det sidste skridt i tendensen til at udhule den er at afskaffe den helt. Jeg kan selvfølgelig ikke sige, at der ikke er én eneste udlænding, som vil blive ramt. Men vi snakker dråber i havet.
Information har spurgt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek til eksperternes vurdering af, at en lovændring vil ændre meget lidt i praksis, og om han kan henvise til nogle særlige områder, hvor det er trappestigemodellen, der de seneste år har stået i vejen for udvisninger.
Udlændinge- og integrationsministeriet er ikke vendt tilbage inden avisens deadline.
sfe
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.