NORDDJURS: Ledelseseksperter vurderer, at Norddjurs-kommunaldirektørs tilstedeværelse på arbejdspladsen, mens en undersøgelse af hans adfærd pågår, kan være med til at påvirke undersøgelsen af ham. Det skriver TV 2 Østjylland. Kommunaldirektør Christian Bertelsen er bl.a. beskyldt for at have overfuset medarbejdere og givet offentlige skideballer.
- Medarbejderne tør ikke nødvendigvis tale sandt, også selvom undersøgelsen er ekstern, fordi de ikke ved, om det kan have konsekvenser, siger ledelsesforsker og ekstern lektor på Aalborg Universitet Karsten Mellon.
Af Arbejdstilsynets påbud fremgår det, at de 13 medarbejdere under ham tidligere ikke har turde nævne krænkelserne i deres arbejdspladsvurdering af frygt for konsekvenser.
- Vi har eksempler fra forskningen på, at medarbejdere ikke tør tale frit eller svare sandfærdigt på arbejdspladsvurderinger, når lederen stadig går på gangene, siger Karsten Mellon.
Svær anonymisering
Med kun 13 medarbejdere er det en så lille arbejdsplads, at det er svært at anonymisere, hvem der udtaler sig til undersøgelsen, og det kan være udslagsgivende, fortæller Yun Katrine Ladegaard, forsker i ledelse og stress på institut for psykologi ved Københavns Universitet.
- Det kan kraftigt påvirke undersøgelsen, hvis lederen ved, hvem der bliver interviewet til undersøgelsen. Fordi det ikke er sikkert, at lederen bliver fyret, kan medarbejderne frygte, hvilke konsekvenser det kan få for dem, siger hun.
Den ledelse, som kommunaldirektør Christian Bertelsen har udvist ifølge medarbejdernes beskrivelser, er ikke bare dårlig, den er destruktiv, mener Karsten Mellon.
- Alle ledere udøver dårlig ledelse, man vil lave fejl og komme til at træde nogen over tæerne, det kan man ikke undgå, men i denne sag lyder det til, at der er tale om destruktiv ledelse.
Destruktiv ledelse
Og det er vigtigt at kende forskel på de to former for ledelse.
- Destruktiv ledelse er, når man direkte modarbejder medarbejdernes trivsel, ve og vel. Det lyder her som om, at vi har at gøre med en destruktiv ledelsestilgang, siger Karsten Mellon.
Det er derfor ikke kun undersøgelsens udfald, som risikerer at blive påvirket af kommunaldirektørens tilstedeværelse på arbejdspladsen.
- Det kan skabe utryghed for medarbejderne, der føler sig krænket, hvis lederen bliver på arbejdspladsen, mens undersøgelsen er i gang. Det er ikke trygt, hvis man skal ud og se den person i øjnene, siger Yun Katrine Ladegaard.
- Det har en konsekvenser for det psykologisk arbejdsmiljø. Det skaber mere mistroiskhed og utryghed for medarbejderne, når lederen er til stede, siger Karsten Mellon.
Fordele og ulemper
Det er dog ikke altid det mest hensigtsmæssige at sende lederen hjem, selvom der er en undersøgelse i gang.
- Hvis nu lederen er uskyldig, kan det gøre det sværere, når de vender tilbage. Lederen ved ikke nødvendigvis, at de har haft en destruktiv ledelse. At en leder bliver på arbejdspladsen, kan være med til at moderere processen, men at lederen bliver på arbejdspladsen er heller ikke nødvendigvis det bedste for lederens ve og vel, siger Yun Katrine Ladegaard.
Borgmester Kasper Bjerregaard (V) slog tidligere på ugen fast, at kommunaldirektøren fortsætter sit arbejde som vanligt. Det er økonomiudvalget, der kan beslutte, at kommunaldirektøren skal hjemsendes. Mandag foreslog viceborgmester Benny Hammer (K), at Christian Bertelsen bliver hjemsendt.
Den socialdemokratiske gruppe opfordrer borgmesteren til at indkalde til et ekstraordinært møde i økonomiudvalget, så der kan blive truffet en afgørelse.
- Vi vil gerne diskutere med de andre, om det giver mening, at han møder ind. Vi vil gerne finde ud af, hvordan vi kommer videre i forløbet, både på den korte og den lange bane, siger gruppeformand for Socialdemokratiet Lars Møller.
Borgmester-holdning
Borgmester Kasper Bjerregaards (V) holdning til, om hvorvidt kommunaldirektøren bør hjemsendes, har ikke ændret sig på trods af eksperternes vurdering.
- Jeg forholder mig til påbuddet, sådan som det ser ud fra Arbejdstilsynet. Der er en opgave vi skal løse, men Arbejdstilsynet har ikke forholdt sig til, om der er nogen der skal sendes hjem, siger borgmesteren til TV2 Østjylland. På spørgsmålet, om han synes kommunaldirektøren skal sendes hjem, svarer han:
- Vi skal sikre, at undersøgelsen bliver så god og så grundig som muligt. Jeg har til opgave at passe på alle involverede parter. Det er chefer, direktører og ansatte. Jeg skal sikre det rum så godt som muligt.
Frygter du ikke, at undersøgelsen bliver påvirket af, at kommunaldirektøren går blandt medarbejderne?
- Vi har entreret med eksterne rådgivere som laver undersøgelsen. De ved, hvordan man gør.
Hvad gør I for at sikre medarbejdernes tryghed, mens undersøgelsen er i gang?
- Vi har tillidsmandssystemer og arbejdsmiljørepræsentanter, og min dør er altid åben, det er alle chefer og direktøres døre. Vi har et system til at håndtere sådan noget her. Det er stadig i kraft, siger borgmester Kasper Bjerregaard.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.