Efter brud med NB er KD i Hørsholm allieret med R og SF
Stig Grenov fra Kristendemokraterne i Hørsholm har fundet nye partnere i SF og De Radikale efter at have brudt ud af et blåt valgforbund - på grund af afstanden til Nye Borgerlige.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Efter brud med NB er KD i Hørsholm allieret med R og SF

Følg de seneste KV21-nyheder om valgforbund mest på den borgerlige side - i Hørsholm, Frederiksberg, Struer og Roskilde.
13. SEP 2021 13.00

TEMA: KV21

I Hørsholm har Kristendemokraterne med tidligere landsformand Stig Grenov i spidsen nu ifølge sn.dk tilsluttet sig et eksisterende valgforbund mellem R og SF. Det sker et par uger efter, at KD forlod det store blå valgforbund V-LA-DF-NB-SocialKonservative, da det lille parti erklærede sig for langt fra NB's politiske holdninger. Ved KV17 var Kristendemokraterne i alliance med S, R og SF.

Frederiksberg er det regerende konservative parti nu igen i valgforbund med seks andre borgerlige partier, V, LA, DF, NB, KD og Frederiksberglisten, oplyser FrederiksbergLiv. Udover de 11 pladser til K var der ved KV17 blot en plads til V og en til LA.

Ved KV17 rummede aftalen om valgforbund også en konstitueringsaftale, i det tilfælde at der blev borgerligt flertal: At det største parti tog borgmesterkæden. Venstres borgmesterkandidat Jan E. Jørgensen siger, at "hvor mange og hvilke streger, der er slået i en sådan aftale, bliver bag lukkede døre. Det er vores forretningshemmelighed".

Sidst var det til øllet, at De Konservative kunne bevare magten, og valget tæller denne gang nye kendte politiske ansigter ikke mindst på centrum-venstrefløjen, så udfaldet er svært forudsigeligt.

I Struer mistede de borgerlige ved KV17 borgmesterposten, da Niels Viggo Lynghøj (S) tog den fra Mads Jakobsen (V). De seks borgerlige partier var da i hele tre valgforbund: DF-NB, K-LA og V-FRP. Af de seks kom tre partier ind: V med otte og K og DF hver med én. 

Nu beskriver Folkebladet, hvordan tre af dem ikke vil begå samme fejl som sidst: V-K-LA er gået sammen og peger på Mads Jakobsen som borgmester. De tre ønsker gerne flere borgerlige med, men DF og NB er gået sammen igen som sidst - med begrundelsen, at små partier har det med at klare sig dårligt i alliance med større.

John Christoffersen er i øvrigt ny S-spids.

I Roskilde beskriver sn.dk, hvordan KD nu er gået med i det allerede etablerede V-K-R-samarbejde. Ved KV17 var R og K også sammen - og det med SF, hvilket betød henholdsvis en, to og en plads. Venstre var sammen med DF og LA og hentede i den rækkefølge seks, tre og nul mandater ud af den alliance. KD stillede op ved KV17 uden at komme ind.