Dødstrusler mod medarbejdere: Mand er varetægtsfængslet
Ansatte på rådhuset i Holstebro har været udsat for telefonisk chikane og trusler.
Foto: Anni Kristensen

Dødstrusler mod medarbejdere: Mand er varetægtsfængslet

- Det er dybt ulykkeligt for de mennesker, som er blevet truet, for det ændrer jo deres tilværelse, siger Holstebros kommunaldirektør Lars Møller.
22. SEP 2022 14.10

HOLSTEBRO: Onsdag var en 43-årig mand i grundlovsforhør i Holstebro, sigtet for otte tilfælde af trusler på livet mod ansatte på kommunens borgerservice. Kommunaldirektøren finder det urimeligt, at ansatte skal udsættes for trusler. 

Manden sagde under grundlovsforhøret, at han har problemer med kommunen, da den er ansvarlig for, at hans børn er blevet tvangsfjernet. 

Manden har kimet kommunen ned og har i en periode ringet op til 50 gange dagligt. I en af de telefoniske trusler havde manden erklæret, at han ville skyde kommunens borgmester. I en anden havde han truet med, at han ville tage ned til kommunen med fire detonatorer. Manden mener dog ikke, at han på retfærdig vis er blevet anholdt.

- Det har stået på i 27 år. Det er myndighedernes måde at slippe af med mig på ved at opdigte trusler, forklarede manden i retten ifølge Dagbladet Holstebro-Struer, som også citerer manden for, at han ikke var blevet anholdt, men kidnappet. 

Tragisk for medarbejderne

- Der er ingen tvivl om, at når vi har en borger, som truer, specielt igennem længere tid, så er det belastende for de ansatte. Det betyder også, at vi prøver at tage en række forholdsregler. Vi har taget dialog med medarbejderne, og så har vi politianmeldt truslerne. Ingen medarbejdere skal acceptere at blive truet, siger kommunaldirektør Lars Møller til DK Nyt. 

Manden fik sidste år et tilhold, men han fortsatte sine mange opkald til borgerservice. Truslerne, hvoraf nogle er dødstrusler, har han fremsat telefonisk i en periode fra den 23. juni til den 20. september i år. 

- Vi måtte politianmelde igen, da han blev ved med truende opkald, selvom vi havde et tilhold. Så måtte det jo lande hos domstolene igen, siger Møller. 

Kommunaldirektøren understreger, at kommunen har gjort, hvad den kunne for at beskytte sine medarbejdere. Ifølge ham er det udfordrende at stoppe telefonisk chikane, da borgeren blot kan ringe fra et andet nummer. 

Voldsom sag

Holstebro Kommune havde i 2010 en medarbejder, som blev dræbt af en klient. 

- Jeg var her også, dengang vi mistede en medarbejder, og der er ingen tvivl om, at det her påvirker organisationen rigtig meget, og det er ikke særlig rart. Vi kan bygge nogle foranstaltninger op, men ikke sikre os fuldstændig imod chikane og trusler. Og sådan er det, men det er bare ikke rimeligt, at det er et vilkår, man skal arbejde under, siger kommunaldirektøren. 

Læg røret på

Ifølge Lars Møller er det bedste redskab til at stoppe truslerne at understrege over for medarbejderne, at det er okay at lægge røret på, så snart en borger bliver truende.

- Det er okay at lægge røret på med det samme, hvis man kan høre, at det er en person med en truende adfærd. Og helt generelt samler vi op på de her situationer og undersøger, hvordan vi kan håndtere dem bedst muligt. Det er individuelt mellem hver situation og medarbejder. Derfor har vi nogle faste procedurer, fx afdelinger hvor alle har trykknapper med alarm, og nogle steder har vi et vagtkorps. Det er klart, at der bliver brugt en del ressourcer på det her for at forsøge at sikre vores medarbejdere så godt som overhovedet muligt, siger han. 

Han tilføjer, at kommunen har brugt en del tid på denne sag for at prøve at sikre medarbejderne.

- Men jeg synes, det værste er, at nogle mennesker mener, at det er okay at true. Det er jo det, vi også skal prøve at arbejde lidt hårdere med, så vi undgår den attitude. Konsekvensen lige nu er, at hvis det er det, man gør, så politianmelder vi, siger han. 

Manden er varetægtsfængslet frem til 19. oktober.