Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Christian Kettel Thomsen ankommer til Retten på Frederiksberg.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Departementschef bekymret over arrogant Støjberg

Departementschef i statsministeriet frygtede, at Støjberg var gået for langt i 2016, og at asylsag ville ende hos statsministeren. Han afviser at have fulgt sagen i detaljer.

Daværende departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen opfattede daværende integrationsminister Inger Støjberg (V) som arrogant i sagen om adskillelsen af asylpar, hvor den ene var mindreårig. Årsagen var, at et flertal holdt hånden under hende i 2016, da sagen opstod. Sådan forklarede han det fredag for Instrukskommissionen.

Han var også bekymret for, at sagen risikerede at lande hos daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Derfor foreslog han i maj 2017 at tage op til embedsboligen Marienborg en søndag for blandt andet at snakke med Lars Løkke Rasmussen om sin bekymring.

Bekymringen kom tre dage efter i et interview i Politiken, hvor Støjberg erkendte at være gået "for langt", fordi hun fjernede afsnit om, at der kunne være undtagelser ved adskillelse af asylpar, hvor den ene var mindreårig.

Til DR sagde hun, at hun ikke var blevet advaret, men det har hun siden erkendt, at hun blev. Det er kommet frem undervejs i afhøringerne, at Statsministeriet var mere involveret i sagen, end det hidtil har fremstået i offentligheden. Flere embedsmænd i Statsministeriet var bekymret for, at Støjberg var gået for langt.

Opfatter mail som advarsel

I en mail skrev departementsråd Tanja Franck, at det var vigtigt, at statsministeren fik at vide, at Støjberg gik længere, "end juraen kan holde til".

Christian Kettel Thomsen opfatter den som en advarsel til Løkke.

- Karakteren er snarere at få sagt, "hvis du bliver spurgt i Folketinget, så lad være med at gå lige så langt, for så vil du muligvis skulle til at rette det", siger han.

Han husker ikke meget fra dengang og hævder, at hverken han selv eller hans embedsmænd fulgte sagen i detaljer.

Dog er det kommet frem, at en del materiale blev sendt til Statsministeriet, og at en embedsmand lavede et kort referat af et Støjberg-samråd på fem timer, som blev sendt til Christian Kettel Thomsen.

Ritzau