
Danmark får i de kommende år i alt 15 naturnationalparker. I den forbindelse har en gruppe af IUCN-kommissionseksperter fra verdens største uafhængige naturbeskyttelsesorganisation, IUCN, gennemgået planerne for fem af dem.
Det gælder naturnationalparkerne Gribskov, Fussingø, Tranum, Almindingen og Stråsø, der er de første af de i alt 15 kommende naturnationalparker. Samtidig har repræsentanter for organisationen besøgt de pågældende områder.
På den baggrund har IUCN konkluderet, at alle fem naturnationalparker opfylder IUCN’s standard for beskyttede naturområder. Det oplyser Miljøministeriet.
- Naturnationalparkerne er en nyskabelse i vores natur, hvor naturens egne processer får plads og ro i store sammenhængende områder. Planerne har nu fået et gennemsyn af eksterne eksperter og er blevet målt og vejet ud fra de samme kriterier som andre landes fremmeste naturområder. Jeg er meget tilfreds med, at de kommende naturnationalparker nu har fået et internationalt kvalitetsstempel, siger miljøminister Lea Wermelin (S).
Hjælp til en presset natur
Naturnationalparkerne er en del af regeringens og aftalekredsens Natur- og Biodiversitetspakke, hvor der er afsat 888 mio. kr. til at styrke biodiversiteten og give den pressede danske natur mere plads og lov til at være vildere.
I forbindelse med etableringen af naturnationalparkerne vil den vildere natur bl.a. blive hjulpet på vej ved at genoprette vådområder, udsætte store planteædende pattedyr og fjerne ikke-hjemmehørende træer og urter. Samtidig vil områderne fortsat være åbne for besøgende og rige på muligheder for at opleve vildere natur.
IUCN’s vurdering er betinget af, at initiativerne i planerne for naturnationalparkerne bliver gennemført. Planerne for Naturnationalpark Gribskov og Fussingø er godkendt af myndighederne, mens Naturstyrelsens faglige oplæg for Stråsø, Tranum og Almindingen henover forsommeren har været i offentlig høring og skal politisk godkendes.
mag
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.