
I 2009 investerede Danmark 3,09 pct. af bruttonationalproduktet i både privat og offentlig forskning og udvikling. Det er mere end i 2008, hvor Danmark investerede 2,80 pct. af bruttonationalproduktet i forskning og udvikling. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, oplyser Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling.
Danmark er det første EU-land, som er gået fra ikke at opfylde Barcelona-målsætningen til at opfylde målsætningen. Sverige og Finland har fra starten opfyldt Barcelona-målsætningen fra 2002.
Danmark når ikke kun målsætningen, fordi det danske bruttonationalprodukt er faldet fra 2008 til 2009 på grund af den økonomiske krise.
De faktiske investeringer i forskning og udvikling er steget signifikant trods den økonomiske krise. Det gælder både for erhvervslivets og den offentlige sektors forskning og udvikling.
Begge sektorer stiger
Den offentlige sektors investeringer i forskning og udvikling udgør 0,99 procent af bruttonationalproduktet i 2009 mod 0,84 procent i 2008.
Erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling udgør hele 2,10 pct. af bruttonationalproduktet i 2009 mod 1,63 pct. i 2007 og 1,96 pct. i 2008. I 2009 forsker og udvikler erhvervslivet for 34,7 milliarder kroner.
På trods af den økonomiske krise har erhvervslivet investeret mere i forskning og udvikling i 2009 både absolut og i forhold til bruttonationalproduktet.
Forsknings- og Innovationsstyrelsen har siden 2009, hvor krisen for alvor ramte Danmark, lavet årlige prognoser, som forudsiger erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling. De nye tal bekræfter Forsknings- og Innovationsstyrelsens prognose fra 2010 om, at forskning og udvikling i erhvervslivet steg i 2009. Endvidere viser prognosen, at erhvervslivets investeringer i forskning og udvikling i 2010 er steget yderligere.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.