DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Danmark får 5.000 doser af ny-godkendt vaccine

EU's lægemiddelagentur og EU-Kommissionen har godkendt Moderna-vaccinen mod covid-19. Dermed står Danmark til at få endnu et våben i kampen mod coronaen.

Danmark vil efter planen modtage 5.000 doser af coronavaccinen fra Moderna i den første sending. Det oplyser Statens Serum Institut (SSI) i en mail. Det er endnu uvist, præcis hvornår den første sending vil ankomme til Danmark, men formentligt i næste uge.

EU-Kommissionen godkendte onsdag vaccinen fra den amerikanske medicinalvirksomhed til brug i EU-lande på baggrund af en anbefaling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har oplyst, at Danmark har en aftale med Moderna om doser til at vaccinere cirka tre millioner danskere. Da man skal stikkes ad to omgange, svarer det til seks millioner doser.

Det er endnu uvist, hvor mange vacciner Danmark vil modtage i anden sending. Det er heller ikke oplyst, hvornår eller hvor ofte der fremover vil ankomme vacciner fra Moderna. Moderna oplyser i en mail, at de første 80 millioner doser af virksomhedens vaccine vil blive fordelt til EU-landene i løbet af de første tre kvartaler af 2021.

Danmark bedre rustet

Godkendelsen betyder, at Danmark er bedre rustet i kampen mod corona, lyder det fra direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz.

- Det er klart, at det er et skridt i den rigtige retning. Men vi har behov for lidt flere vacciner på paletten.

- Det er også derfor, at EU og Danmark har købt bredere ind. Så vi afventer de kommende vacciner, siger han.

Det er endnu uvist, hvor hurtigt vaccinerne kan blive leveret.

- Leverancerne bliver nok ikke så store, som vi har set hos Pfizer. Moderna er et lidt mindre selskab og kan ikke helt levere de samme mængder til at begynde med, siger Senderovitz.

Han glæder sig desuagtet over godkendelsen af den ny vaccine, der på flere måder minder om "den gamle", som Danmark har vaccineret med i snart to uger.

- De to vacciner er yderst sammenlignelige, hvad angår effekt og bivirkninger. Men vaccinen fra Moderna er lidt lettere at håndtere, fordi den ikke skal opbevares ved minus 70 grader.

Modernas vaccine skal lige som Pfizers og BioNTechs gives to gange med ugers mellemrum for at virke optimalt.

Ritzau / ibs