DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Coronasmitten lukker skoler, institutioner og arrangementer
Malling Skole var den første til at lukke helt på grund af coronasmitte, siden er en skole i Maribo og en institution på Lolland også lukket.
Foto: Ernst Van Norde, Ritzau Scanpix

Coronasmitten lukker skoler, institutioner og arrangementer

Skole på Lolland tager alle forholdsregler og sender 329 elever hjem, institution lukker i Næstved, og kommuner og organisationer aflyser på stribe.

I takt med det stigende antal smittede vokser effekten af coronasmitten på det offentlige liv og administration. Nu lukker skoler og institutioner, ligesom kommuner og større organisationer aflyser arrangementer på stribe.

En elev i indskolingen på Maribo Skole er konstateret smittet med coronavirus, og derfor lukker skolen nu helt ned i en periode. Eleven har været på ferie og var i skole mandag. Det bekræfter Rikke Jensen, direktør for skoler og dagtilbud i Lolland Kommune, over for TV2 Øst.

- Vi ved, hun har været i skole mandag og her været i kontakt med nogle kammerater. Vi ved, eleven har været til livreddertræning i en svømmehal, hvor der også har været elever med fra centerafdelingen.

I første omgang skal familierne til de 329 elever ikke gå i karantæne, hedder det, men børnene skal blive hjemme. Lolland Kommune har ikke konkrete tal på, hvor mange elever der skønnes at have været i kontakt med den smittede elev – men tallet kan vise sig at være omfattende.

- Når man er elev i indskolingen mingler man meget med hinanden. Derfor har vi rådført os med Styrelsen for Patientsikkerhed. Umiddelbart lød anbefalingen her, at det kun var barnets klasse, som skulle sendes hjem, men ud fra et forsigtighedsprincip lukker vi nu hele skolen.

Allerede tirsdag besluttede Malling Skole at sende samtlige elever hjem på grund af to smittede elever.

Onsdag middag valgte Svend Gønge-Skolen i Vordingborgs Bårseafdeling at lukke ned foreløbig til fredag kl. 16.30. Lukningen skyldes, et forældrepar er blevet smittet med coronavirus.

Daginstitution lukker grundet coronasmittet bedsteforælder
En daginstitution i Næstved er lukket for at forebygge smitte med coronavirus. Der er tale om den integrerede institution Hyldebærhuset i Hyllinge. Det skriver TV2 Øst.

Lukningen skyldes, at en bedsteforælder til et af børnene i institutionen er konstateret smittet med coronavirus efter en skiferie til Italien. Før personen var testet positiv for coronavirus, nåede barnet at være sammen med sin bedsteforælder, hvorefter det også kom i daginstitution.

Institutionsleder Glennie Anegaard Michaelsen fortæller, at institutionen fik besked om coronasmitten, da hun blev kontaktet af barnets mor.

- Hun fortæller, at familien er sendt i karantæne, efter at en bedsteforælder er testet positiv. Jeg talte herefter med områdelederen og kontaktede corona-hotlinen, hvor de siger, at jeg skal sende børnene hjem, siger hun til TV2 Øst.

Kommuner lukker ned for arrangementer
Rundt om i kommunerne arbejder man individuelt på fortolkning af myndighedernes anbefalinger, og det får nu konkrete konsekvenser.

Horsens Kommune iværksætter en række initiativer for at forhindre spredning af coronavirus. 

- Vi har blandt andet besluttet, at vi fra onsdag morgen lukker vores ældrecentre, så kun beboere, personale og pårørende har adgang. Det betyder, at alle aktivitetscentre, cafeer og lignende lukkes. Det betyder eksempelvis, at de borgere, der er visiteret til at komme og spise på cafeerne, vil blive informeret om, at de i en periode vil få leveret mad derhjemme, siger borgmester Peter Sørensen (S).

Samtidig indskærpes det, at al personale på ældre- og sundhedsområdet aflyser deltagelse i alle former for eksterne møder og konferencer og dermed undgår at deltage i større forsamlinger – medmindre det er absolut nødvendigt.

- Vores personale på ældre- og sundhedsområdet er vores absolutte nøglemedarbejdere i den kommende tid, og vi har nu 100 pct. fokus på, hvordan vi kommer igennem de kommende uger uden mangel på personale, og derfor skal vores medarbejdere sikre sig bedst muligt, siger Peter Sørensen.

- Det er klart, at alle større samlinger på skolerne skal undgås, så alle arrangementer – morgensang, fællestimer osv. – skal aflyses. Det kommer også til at betyde, at alle arrangementer i de kommunale haller, så som skolefester, gymnastikopvisninger med videre vil blive aflyst. De kommunale haller vil ganske enkelt blive lukket for den type arrangementer, og jeg kan opfordre til, at de selvejende haller også overvejer at tage dette skridt. siger Peter Sørensen.

Der vil fortsat kunne trænes og spilles kampe uden tilskuere i de kommunale haller. Også kommunens kulturinstitutioner og biblioteker vil være påvirket. Her vil være åbent for almindelige hverdagsaktiviteter, men ikke for arrangementer. 

Borgmesteren understreger, at det er helt nødvendigt, at vi alle accepterer, at vi er nødt er nødt til at ændre adfærd og udvise samfundssind. Det betyder også, at Horsens Kommune opfordrer medarbejderne til at droppe at rejse at ud af landet og til at aflyse deltagelse i alle planlagte større møder og konferencer.

Lolland: ingen offentlige arrangementer
Lolland Kommune besluttet at aflyse eller udsætte alle kommunens offentlige arrangementer frem til og med 10. april, skriver Folketidende.

- De seneste dages udmeldinger fra Statsministeriet og Sundhedsstyrelsen har gjort det klart, at vi nu står i en alvorlig situation, og at vi alle skal gøre vores for at mindske smittespredningen, siger direktør Thomas de Richelieu, og fortsætter:

- I Lolland Kommune har vi derfor besluttet at aflyse eller udsætte alle kommunens offentlige arrangementer, hvor der enten deltager mange mennesker, eller hvor mennesker skal sidde eller stå tæt sammen. I praksis er det nærmest umuligt at afholde arrangementer, hvor deltagerne ikke kommer tæt på hinanden med risiko for smitte. For at skabe tydelighed om retningslinjerne i organisationen har vi derfor valgt, at det som udgangspunkt gælder alle arrangementer, siger han.

Beslutningen gælder fra nu og frem til og med 10. april 2020. Herefter vil Lolland Kommune tage stilling til, om perioden skal forlænges.

FOA aflyser alle kurser, konferencer og arrangementer
FOA aflyser nu alle kurser, konferencer og arrangementer som følge af det aktuelle corona-udbrud, skriver fagforbundet.

- Et stort flertal af vores medlemmer er ansat i sundheds- og ældresektoren, og naturligvis er der smitterisiko ved kurser, møder og arrangementer. Derfor aflyser vi alt fra i dag, og indtil situationen er normal igen, siger forbundsformand Mona Striib.

Aflysningerne berører hundredvis af arrangementer i FOA. Både centralt og lokalt. I FOA's 38 afdelinger er det for eksempel højsæson for generalforsamlinger, men de udsættes nu på ubestemt tid på grund af force majeure.

- Det er ærgerligt, og det berører formentlig også flere tusinde kursister. Men FOA er det forbund, der har den største andel af sundhedsfaglige medlemmer, så det er klart mest ansvarligt at anlægge et meget stort forsigtighedsprincip - også selvom vi nu formentlig går videre, end hvad sundhedsmyndighederne direkte forlanger, siger Mona Striib.

Børns Vilkår udskyder sin landsindsamling
Børns Vilkår har besluttet at udskyde sin landsindsamling, som skulle have været afviklet søndag den 22. marts. Der arbejdes på at finde en ny dato senere på året.

Børns Vilkårs landsindsamling har til formål at indsamle penge til BørneTelefonen, som hvert år oplever et stigende antal henvendelser fra børn, der har brug for at tale med en voksen.

- I krisetider som nu spiller BørneTelefonen en særligt vigtig rolle, fordi den er et sted, hvor børn kan henvende sig og få sat ord på deres bekymringer og tanker. Flere er for eksempel bange for, at deres forældre eller bedsteforældre skal blive meget syge. På BørneTelefonen er de frivillige rådgivere trænede i at lytte og hjælpe børnene bedst muligt, siger Rasmus Kjeldahl.