Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Centre skal udrede sygdomme

Alle regioner skal have udrednings- og diagnosecentre
26. APR 2011 6.53

Alle regioner skal have udrednings- og diagnosecentre, så patienter med uspecifikke symptomer er sikret hurtig og sammenhængende udredning af deres symptomer, mener regeringen.

Udrednings- og diagnosecentrene skal have det samlede ansvar for patientens udredning og patienten slippes ikke, før han eller hun enten er frikendt for alvorlig sygdom, eller der er lagt en samlet plan for videre behandling.

Regeringen vil tage initiativ til, at alle landets fem regioner får mindst et udrednings- og diagnosecenter, som patienter med uspecifikke symptomer kan henvises til.

Mange borgere med uspecifikke symptomer oplever usammenhængende udredningsforløb, hvor de føler sig "tabt" mellem deres praktiserende læge, forskellige sygehusafdelinger og speciallæger.

På udrednings- og diagnosecentrene skal de relevante diagnostiske undersøgelser falde som perler på en snor, og ingen patient skal tilbage til almen praksis, før han eller hun enten er frikendt for alvorlig sygdom, eller der er lagt en samlet plan for, hvordan patienten videre skal behandles, oplyser indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder:

- For patienten er det afgørende at få afklaret, hvad det betyder, hvis hun f.eks. pludselig taber sig, er mere træt end ellers eller har vedvarende feber. Er hun syg, skal hun have en diagnose så hurtigt som muligt, så den rigtige behandling kan sættes i gang - også så hurtigt som muligt. Og fejler hun ikke noget alvorligt, er det også vigtigt for hende at vide, at hun ikke skal bekymre sig. Vi tog første skridt i den retning med kræftplan III, hvor vi indførte diagnostiske pakker til patienter, der muligvis har kræft - men nu tager vi skridtet fuldt ud og sikrer, at alle regioner har mindst et center, som har det samlede ansvar for at udrede uspecifikke symptomer hos patienterne, siger ministeren.