Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Britta Nielsen idømmes 6,5 års fængsel for svindel
Anklagerne Kia Reumert (tv.) og Lisbeth Jørgensen (th.)
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Britta Nielsen idømmes 6,5 års fængsel for svindel

Københavns Byret idømmer Britta Nielsen 6,5 års fængsel for at udnytte sin stilling i det offentlige til at svindle for 117 mio. kr. Både anklagere og forsvarer er tilfredse med dommen.

KØBENHAVN: Det skal koste Britta Nielsen seks år og seks måneders fængsel at begå bedrageri for 117 mio. kr. Sådan lyder det fra Københavns Byret tirsdag eftermiddag. Dermed bliver Britta Nielsen dømt efter tiltalen, som lød på svindel for 117 mio. kr. Retten fandt det bevist, at hun i løbet af de påståede 25 år har overført de knap 300 beløb til sig selv.

Retten har valgt ikke at tage paragraf 88 i brug ved strafudmålingen, selvom anklagerne har krævet dette og ønsket en fængselsstraf på mindst otte år. Det skyldes, at retten ikke finder, at der er tale om særdeles skærpende omstændigheder ved bedrageriet.

- Vi har lige hørt retten afsige en meget streng dom. Den lander på hylderne mellem de sager af allergrovest økonomisk kriminalitet, vi har haft i Danmark, så selvom retten ikke har brugt paragraf 88, er vi en glad anklagemyndighed. Retten har givet os ret, siger senioranklager ved Søik Lisbeth Jørgensen efter domsafsigelsen.

Historisk sag
Forsvarsadvokat Nima Nabipour har omvendt argumentet for en straf på fire til seks års fængsel, og retten landede altså ikke langt derfra, selvom den er enig med anklagemyndigheden i samtlige punkter. Helt præcist er Britta Nielsen idømt seks år og seks måneders fængselsstraf for bedrageriet.

- Vi synes, det er en rimelig afgørelse. Det er også en korrekt afgørelse, at paragraf 88 ikke kan anvendes i den her sag. Min klient er tilfreds og lettet over, at det er afgjort, siger Nima Nabipour.

Ved strafudmålingen har retten lagt vægt på beløbenes størrelse, omfanget af overførslerne og længden af gerningsperioden. Retten har også lagt vægt på, at Britta Nielsen overførte penge fra satspuljemidlerne, fordi de var beregnet til projekter for udsatte borgere, samt at hun misbrugte sin stilling i det offentlige. Under retssagen har den manglende kontrol med udbetalinger i tilskudsadministrationen fået meget opmærksomhed, men den har altså ikke fået betydning for straffen.

- De hårdeste domme indtil videre er syv års fængsel, som vi ligger rigtig tæt på. Det er på mange måder en historisk sag. Tillid er fuldstændig fundamental i vores kultur og den måde, vi har indrettet vores samfund på. Derfor er det også afgørende, at retten sender et meget klart signal om, at når man misbruger den tillid, ser man virkelig hårdt på det, siger specialanklager ved Søik Kia Reumert.

Modtager dommen
Britta Nielsen har accepteret straffen på 6,5 års fængsel og anker ikke sagen, fortæller forsvarer Nima Nabipour.

- Jeg kunne godt have tænkt mig, at et svigt i systemet havde betydet noget for straffen, også for at placere et ansvar hos staten. Men en ting er, at jeg personligt godt kunne tænke mig at få den her sag afprøvet i landsretten, en anden er, at resultatet er ganske fornuftigt, siger han.

Anklagemyndigheden har endnu ikke taget stilling til, om man vil anke sagen. Ifølge senioranklager Lisbeth Jørgensen, skal de to anklagere lige hjem og læse dommen igennem, inden de tager en beslutning. Det skal ske i løbet af 14 dage.

 

Du kan også læse hele dommen fra Københavns Byret her.