Borgmestre: Frivillige spiller en stor rolle i genåbningen af kulturen
Kulturmødet 2021. Frivillige skal være med til at genstarte kulturen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Kulturmøde:
Borgmestre: Frivillige spiller en stor rolle i genåbningen af kulturen

Kommunerne skal udnytte erfaringerne fra nedlukningen og få aktiveret de frivillige igen.
19. AUG 2021 14.40

KULTURMØDE / MORSØ: Kulturmødet er efter sidste års rent digitale udgave vendt tilbage til den fysiske virkelig i ø-kommunen i Limfjorden.  

På Folkescenen indbød KL på åbningsdagen torsdag til debat om kommunernes rolle i at få genstartet kulturlivet efter coronanedlukning. På scenen var skiftevis fire borgmestre, der alle sidder i KL's Kultur-, Erhverv- og Planudvalg og repræsentanter fra kulturlivet. Borgmester i Ikast-Brande Ib Lauritsen (V) vægrede sig imidlertid ved at kalde det en genstart, men en ny start.

- Når du bygger alt op på frivillige, som vi gør med 80 pct. i Ikast-Brande, så går du ikke bare hen og trykker på kontakten og starter igen. Når alt har været nedlukket, finder folk noget andet at lave, så det er helt afgørende at få aktiveret de mennesker igen, mener han.

Hvis ikke Morsøs egen borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) var det før, så er han efter coronanedlukningen blevet opmærksom på, hvor stor en betydning, kultur har. Han er enig i, at det er vigtigt at frivillighedskulturen bliver aktiveret igen, og han er optimistisk.

- Der er gang i kunst- og beboerforeninger, så jeg tror, det bliver en genstart. Jeg tror på, der er en ophobet virkelyst, siger han.

Men der er brug for at starte forfra, mener formand Kulturhusene i Danmark Mette Strømgaard Dalby. Kommunerne har langt hen ad vejen været gode til at støtte op om kulturen lokalt, men der er nogle frivillige kræfter, der er forsvundet, og uden borgere til at fylde rammerne ud, er kulturhusene kun en tom skal. Selvom hun anerkender det arbejde, kommunerne har gjort for at holde hånden under kulturen under corona, tilbagestår der et folkeoplysningarbejde, som Mette Strømgaard Dalby ikke mener, bør ligge hos kommunalpolitikerne.

Hvad har de lært

Debatten gav også plads til en refleksion over, hvad kommunerne har lært af de seneste 18 måneder. Formand for KL's Kultur-, Erhverv- og Planudvalg og borgmester i Rebild Leon Sebbelin (R) fremhæver, at udfordringerne under pandemien har været med til at skabe nye samarbejder, der kan arbejdes videre på. Der blev skabt en kontakt mellem folk, der nomalt ikke har kontakt.

Også i Holstebro oplever borgmester Hans Christian Østerby (S), at kontakten til kommunens foreninger er tættere end nogensinde. Det vigtigste har været dialogen og økonomisk genstartspakker. Men udover dialog er der også et psykologisk aspekt, mener Ib Lauritsen. Folk skal vide, at det er okay at deltage i foreningslivet igen.

- Jeg tror, der vil komme et sundt politisk pres fra folk, der vil have noget i gang, siger han.