Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Borgmester: Miljøministeren har lovet nye regler for affaldsgebyr

Men det bliver først i 2012, siger Egedals borgmester, der er grundigt træt af alt det bøvl, reglerne giver virksomheder og kommuner
22. JUN 2011 15.45

EGEDAL: Hver dag ringer telefonerne i Miljøcenteret med frustrerede virksomhedsejere, der klager over de erhvervsaffaldsgebyrer, som Egedal Kommune opkræver for at benytte genbrugspladserne.

Egedal Kommune har foreløbigt brugt halvandet årsværk på at administrere gebyrerne og 7-800 henvendelser har nærmest lagt afdelingen ned.

Virksomhedsejerne er generelt utilfredse med de høje gebyrer og tilhørende administrationsomkostninger, som det kan være vanskeligt at ansøge om fritagelse for, fordi reglerne ikke giver mulighed for det.

Genbrugspladserne er udelukkende gebyrfinansieret og Egedal Kommune er ifølge lovgivningen forpligtet til at opkræve afgifterne hos virksomhederne.

Minister lover nye og mere enkle regler i 2012
Men borgmester Willy Eliasen (V) mener, at der er så meget unødigt bøvl med erhvervsaffaldsgebyrerne, at han nu har drøftet sagen med miljøminister Karen Ellemann (V).

- Jeg har selv modtaget over 200 klager fra utilfredse virksomhedsejere, der ikke forstår, at det hele skal være så bøvlet. Og det forstår jeg heller ikke. Derfor har jeg taget sagen op med miljøminister Karen Ellemann, da vi mødtes på KL's møde i marts. Hun lovede nye og langt mere enkle affaldsgebyrregler fra 2012, hvor virksomhederne selv skal tilmelde sig ordningen, siger Willy Eliasen.

Foreløbigt må de fleste virksomheder dog bide i det sure æble og betale de affaldsgebyrer som Egedal Kommune er sat til at opkræve. Nogle virksomheder kan dog søge om fritagelse, hvis de opfylder visse kriterier.

Egedal Kommune har omkring 4.400 arbejdspladser. I år har 1.947 virksomheder fået en opkrævning. I 2010 søgte 800 virksomheder om fritagelse.

mou

Regler for affaldsgebyrer i Egedal Kommune
Alle virksomheder, der har haft en omsætning på over 50.000 kr. i 2009 bliver opkrævet erhvervsaffaldsgebyrer for brug af genbrugspladserne.

Håndværkere og anlægsgartnere betaler i 2011 følgende gebyrer:
Administration: 915 kr.
Farligt affald: 306 kr.
Genbrugspladser: 8.578 kr. (0-1 ansat), 12.867 kr. (2-10 ansatte) eller 17.156 kr. (over 10 ansatte)

Virksomheder med en omsætning under 50.000 kroner i 2010 kan søge om såkaldt delvis fritagelse for affaldsgebyrerne, men ikke for administrationsgebyret.
Hvis en virksomhed har haft en omsætning under 50.000 kroner i både 2010 og 2009 kan virksomheden søge om fuldstændig fritagelse.