
Et forbud i Frederikshavns Kommune mod at biblioteker og kulturhuse må bruges til nogen form for politisk virke, både op til det kommende kommunalvalg eller ved andre kommende valg, får kritik fra både lokale borgmesterkandidater og den nationale forperson for Danmarks Biblioteksforening.
"Vi har brug for flere, ikke færre, muligheder for at mødes ansigt til ansigt i en tid, hvor den offentlige debat alt for ofte foregår bag skærme – og hvor mistillid og polarisering let kan vokse," skriver venstres borgmesterkandidat Jon Andersen i et debatindlæg hos Kanal Frederikshavn.
Den socialdemokratiske borgmesterkandidat Anders Brandt Sørensen erklærede sig efterfølgende enig med sin politiske modstander, hvor han ligeledes gjorde opmærksom på, at debatten aldrig må undertrykkes.
Og nu melder Paw Østergaard (S), forperson for Danmarks Biblioteksforening, sig på banen med et debatindlæg hos Kommunen.dk.
Han kalder det en bekymrende tendens og udfordring for bibliotekerne og henviser til, at der tidligere i år var en lignende usikkerhed i København, hvor et forbud mod politiske møder i biblioteker og kulturhuse også blev overvejet.
"Heldigvis endte det med, at der ikke var politisk opbakning til at gennemføre det. Men selve idéen om at begrænse debatten i de rum, der netop er skabt til oplysning og fri samtale, er dybt problematisk. For biblioteket er ikke kun et sted, man låner bøger – det er et sted, man låner perspektiver. Det er her, man kan møde andres holdninger, få udvidet sin horisont og blive klogere både på sig selv og på samfundet," skriver Paw Østergaard.
I forvejen er bibliotekerne omfattet af en række begrænsninger, fordi de mange steder bruges til brevafstemning. Når et lokale fx først er dedikeret til stemmeafgivelse, forsvinder muligheden ofte for at bruge det til politiske arrangementer.
Danmarks Biblioteksforening advarer derfor mod begrænsningen af den politiske debat på bibliotekerne.
"Når bibliotekerne afkobles fra den politiske samtale, flytter debatten andre steder hen – typisk til sociale medier, hvor ekkokamre og konfliktprægede algoritmer dominerer. Så mister vi muligheden for at være i uenighed med respekt. Og det er netop dét, bibliotekerne kan: de giver plads til uenighedskompetencer – evnen til at forstå, at man kan mene noget andet uden at være fjender," skriver Paw Østergaard og fortsætter:
"Bibliotekerne skal ikke holdes uden for demokratiet – de er en del af det. Vi skal stå fast på, at et bibliotek må lægge rum til debat og uenighed, ligesom det lægger rum til børneteater, sprogcafé og strikkeklub."
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.