Af Per B. Christensen og Flemming Olsen
Vores samfund er i hastig udvikling, hvilket indebærer flere udfordringer. Udfordringer som folkebiblioteket kan være med til at løse. Af aktuelle udfordringer kan bl.a. nævnes globalisering, individualisering, polarisering og it- og medieudviklingen.
Globaliseringen har flyttet ganske mange produktionsjob og nu også videns- og it-funktioner væk fra Danmark. Der er derfor et stort behov for at hæve befolkningens uddannelses- og vidensniveau. Her spiller biblioteket en afgørende rolle i forhold til støtte til livslang læring.
Samtidig med udviklingen af vidensamfundet ses en tendens til større polarisering i samfundet. Folkebibliotekets formålsparagraf gælder alle børn, unge, voksne og pensionister. Men en del bruger sjældent bibliotekerne. Her har biblioteket en vigtig opgave.
Biblioteket kan være med til at skabe sammenhængskraft i lokalsamfundet gennem skabelse af social og kulturel kapital. Det kan ske ved at udvikle nye deltagelsesformer, ved at understøtte mangfoldighed og bruge forskelligheden som afsæt til at understøtte et inkluderende lokalsamfund.
En stor og voksende del af brugerne efterspørger andre services end det traditionelle biblioteks tilbud. Der er igennem de sidste 10 år sket en stor udvikling af virtuelle ydelser fra bibliotekerne, men sammenlignes udviklingen med antallet af hits på andre hjemmesider f.eks. Google eller DR's hjemmeside, så blegner bibliotekernes besøgstal.
BKF finder det helt afgørende, at biblioteket lokalt, såvel som biblioteksvæsenet i sin helhed, udvikler en mediestrategi, der kan udnytte det relativt stærke brand bibliotek.dk har, så det udvikles med en række nye tilbud. Den nationale strategi herfor kræver en fælles indsats mellem de 98 kommunale biblioteksvæsener, KL og Styrelsen for Biblioteker og Medier / Kulturministeriet.
Med afsæt i disse udfordringer vil BKF anbefale, at kommunerne gennemfører en kvalitetsgennemgang af kommunens biblioteksvæsen.
Kvalitetsgennemgangen skal naturligvis tage afsæt i den enkelte kommunes forhold, men følgende temaer vil være relevante at analysere og vurdere nærmere:
- Hvordan sikres det, at biblioteket taler til alle?
- Hvordan kan biblioteket understøtte, at 95% af en ungdomsårgang får en ungdomsuddannelse, og at 50% får en videregående uddannelse?
- Hvordan støtter biblioteket - som lokalsamfundets åbne mødested - sammenhængskræfter i lokalsamfundet?
- Hvordan sikrer biblioteket kulturel og demokratisk dannelse og deltagelse?
- Hvordan støtter biblioteket særskilt at børn og unge bliver biblioteksbrugere, og hvordan optages børnenes og de unges ideer i bibliotekets virksomhed?
- Hvordan medvirker biblioteket i den kommunale integrationsstrategi?
- Hvordan støtter biblioteket de nye iværksættere - ikke mindst inden for oplevelsesøkonomien?
- Hvordan udnyttes de fysiske rammer i biblioteket til at stille øvrige kommunale tilbud til rådighed, f.eks. borgerservice og informationsservice?
- Hvilke partnerskaber bør biblioteket etablere, f.eks. i samarbejde med:
o Dagtilbud?
o Folkeskolen?
o Uddannelsesinstitutioner?
o Borgerservice?
o Kommunal informationsservice?
o Erhvervsservice?
o Kommunale ældretilskud?
o Foreningslivet?
o Idrætten?
m.m.
- Hvordan udvikles de virtuelle ydelser / tilbud som biblioteket stiller til rådighed?
- Hvordan bringes bibliotekets erfaringer og kompetencer på web- og it-området i spil i forhold til kommunernes it- og digitaliseringsstrategier?
BKF anbefaler endvidere at Styrelsen for Bibliotek og Medier / Kulturministeriet sammen med KL og de 98 kommuner fremlægger en samlet strategi for udvikling af fælles digitale løsninger, som med afsæt i bibliotekerne kan tilbydes alle borgere i det vidensamfund, som udvikler sig i stor hast. Så, det er bare med at komme i gang!
Per B. Christensen, formand for BKF og børne- og kulturdirektør i Næstved.
Flemming Olsen, børne- og kulturdirektør i Herlev og formand for den arbejdsgruppe, der har formuleret den nye strategi fra kulturcheferne.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.