60.000 folkeskoleelever - godt ti procent af alle elever - har anden etnisk baggrund end dansk, og på flere folkeskoler er lærere og ledere rådvilde og får ikke udnyttet skolens sproglige ressourcer i undervisningen.
Imens sakker alt for mange tosprogede elever bagud og får ringe udbytte af deres skolegang. Det skal en ny diplomuddannelse for skolelederne ændre på. Efter sommerferien sætter de første ledere sig på skolebænken.
Den nye diplomuddannelse er blevet til i et samarbejde mellem Skolestyrelsen, Professionshøjskolen UCC og Skolelederforeningen.
I Skolestyrelsen fortæller undervisningskonsulent Jonna Wrigley, at lederne især skal blive bedre til at støtte lærerne i deres arbejde med tosprogede elever:
- Tosprogethed er en ressource og ved at efteruddanne lederne satser vi på, at den enkelte skole bliver bedre til at sikre en større sproglig bevidsthed i undervisningen og få et overblik over, hvor der er brug for efteruddannelse og hvordan lærerne bedst støttes i undervisningen og i skole-hjem samarbejdet, siger Jonna Wrigley, der også er konsulent i Skolestyrelsens Tosprogs-Taskforce, der rådgiver kommunerne om, hvordan de kan styrke undervisningen af tosprogede elever.
Uddannelsen foregår på professionsinstituttet KLEO under UCC. Her fortæller udviklingskonsulent Niels-Erik Hulgård, der har været med til at skabe uddannelsen:
- Ledelsen og styringen af skoler med mange kulturer er i højsædet på den nye uddannelse til skolelederne. Lederne skal udvikle og organisere læringsmiljøer på den enkelte skole, der fremmer en inkluderende praksis. Det er vigtigt, fordi en vellykket sprogfaglig indsats på skoler med tosprogede elever vil gavne både elevernes skolegang og samfundet i øvrigt.
Som en del af uddannelsen tilbringer skolelederne tid på hinandens skoler og får mulighed for at lære af hinandens praksis. I Skolelederforeningen glæder man sig i det hele taget over de netværksmuligheder, som diplomuddannelsen giver.
Konsulent Dorrit Bamberger siger:
- Erfaringsudvekslingen omkring mangfoldighedsledelse spiller en vigtig rolle, og skolelederne får en dialog med hinanden i stil med: 'vi gør sådan her, hvordan gør I?' Skolelederne skal ikke nødvendigvis hver især sidde og udvikle deres praksis. De kan lære rigtigt meget af hinanden samt selvfølgelig fra forskningen og teorien.
Et tværfagligt eksperthold har udviklet ideen om den nye uddannelse. Også KL og Undervisningsministeriet har været med i planlægningen. Første hold af kursister begynder i september.
mou
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.