Siden Sundhedsstyrelsen tog AstraZeneca-vaccinen ud af vaccinationsprogrammet, har der været uklarhed om, hvad der skulle ske med de 150.000, som allerede har fået første stik.
Fredag oplyser Sundhedsstyrelsen, at de borgere, der har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen, vil blive tilbudt stik nummer to fra en anden vaccineproducent. Det er primært sundhedspersonale og ansatte i ældreplejen, der er vaccineret med AstraZeneca. De vil inden for de næste uger få en invitation til anden dosis.
Det andet stik bliver med en vaccine fra enten Pfizer/BioNTech eller Moderna, fortæller direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm. Han afviser, at der er tale om et medicinsk eksperiment.
- Det vil jeg ikke kalde det. Det er det ikke. Det med at blande vacciner har man også set i andre sammenhænge.
- Det er noget, man er nødt til at gøre nogle gange af mange forskellige grunde. For eksempel hvis en borger ikke kan tåle det første stik, eller hvis man løber tør for vacciner.
- Så et eksperiment vil jeg ikke kalde det, men det er selvfølgelig ikke noget, som vi har kæmpestore, videnskabelige studier af, siger han til Ritzau.
Andre lande anbefaler det samme
Søren Brostrøm forklarer, at forskere i Storbritannien er i gang med at undersøge, hvordan det fungerer at kombinere forskellige coronavacciner. Det studie følger de danske sundhedsmyndigheder.
- Det vi har gjort, fordi vi var nødt til at komme frem til en beslutning, er at se på den dokumentation, der findes, men først og fremmest også hvad der findes af anbefalinger i andre lande, siger Søren Brostrøm.
Han peger på lande som Frankrig, Tyskland og Norge, der anbefaler samme fremgangsmåde som Danmark i forhold til at kombinere AstraZeneca-vaccinen med en anden vaccine.
- I de lande har man en del større erfaring med at skifte vacciner, end vi har. Det har vi ikke gjort så meget i indtil nu, siger Søren Brostrøm.
Det er uvist, præcis hvor godt man er beskyttet mod coronavirus, hvis man vaccineres med to forskellige vacciner.
- Men vi har en rigtig god antagelse om, at man får en god og ekstra immunitet ved at blive færdigvaccineret med en anden vaccine.
- Man er allerede godt beskyttet af det første stik, man har fået med AstraZeneca. Selv om vaccinerne bygger på forskellige teknologier, så er den grundlæggende virkning denne samme: Nemlig at man stimulerer kroppens immunsystem til at danne antistoffer og immunceller, siger Søren Brostrøm.
De 150.000 personer, der har fået ét skud AstraZeneca-vaccine, skal efter planen have en anden vaccine 12 uger efter det første stik.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.