Antallet af fordrevne ukrainere i job er tredoblet på en måned
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er ganske tilfreds med udviklingen, når det kommer til at få fordrevne ukrainere i job. (Arkivfoto).
Foto: Liselotte SabroeRitzau Scanpix

Antallet af fordrevne ukrainere i job er tredoblet på en måned

1.055 fordrevne ukrainere er kommet i job i Danmark, viser de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Fra april til maj er antallet af fordrevne ukrainere, som er kommet i job i Danmark, tredoblet. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

I maj er der foreløbigt registreret 1.055 fordrevne ukrainere i job. Ukrainerne er flygtet fra hjemlandet efter den russiske invasion af Ukraine 24. februar. Tallet ventes ifølge ministeriet at stige yderligere, fordi virksomheder frem til 10. juni kan indberette løn for maj.

De seneste tal fra Udlændingestyrelsen viser, at 28.089 fordrevne ukrainere har fået opholdstilladelse efter den såkaldte særlov, også kendt som ukrainerloven. En opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser ifølge ministeriet, at 6.036 fordrevne ukrainere har tilmeldt sig Jobnet, og at 6.717 er visiteret jobparate per 5. juni.

Tilfreds beskæftigelsesminister

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er tilfreds med udviklingen.

- En sjettedel har fundet et job, siden krigen brød ud, og det er ret godt gået, siger ministeren. Jeg tror ikke, at der er nogen af de tilstrømninger, vi har taget imod i den nyere danmarkshistorie, hvor der er så stor en andel, som er kommet så hurtigt i arbejde. Vi vil gerne have dem alle i arbejde, og det har de heldigvis en stor appetit på, siger Hummelgaard.

Han påpeger, at der fortsat er en del ukrainere, der mangler at få opholdstilladelse, og at der også er ukrainere, der har fået opholdstilladelse, men som endnu ikke har fået bopæl eller pasning til deres børn. 

Ifølge Hummelgaard er det især i hotel- og restaurationsbranchen, at de fordrevne ukrainere hidtil er kommet i beskæftigelse. Også inden for landbrug, skovbrug og fiskeri samt rejsebranchen og rengøring har ukrainere fået job.

Erhvervslivet glæder sig

Udviklingen skaber også glæde i erhvervslivet.

- Det er meget positivt, at så mange ukrainere er kommet i arbejde. Det er en flot stigning fra april til maj, og det er helt forventet, at der ville gå en måned mere, inden vi rigtigt kunne se ansættelserne i tallene, siger vicedirektør i Dansk Industri Steen Nielsen i en skriftlig kommentar

Hos Dansk Erhverv udtaler arbejdsmarkedschef Peter Halkjær i en skriftlig kommentar:

- I Dansk Erhverv noteres det med glæde, at antallet af ukrainere i job nu begynder at stige. Det er altafgørende for, at arbejdsgiverne kan ansætte ukrainske flygtninge, at de ikke længere skal vente i måneder på at få en opholdstilladelse, før de kan komme i gang med at arbejde.

Ritzau