
GENTOFTE: I januar 2015 indrykkede Gentofte Kommune en stor annonce i ugeavisen Villabyerne med et budskab om, at det bør være staten og ikke kommunen, der opkræver ejendomsværdiskat, da det er staten, der nyder fordelene af den.
Ankestyrelsen har nu afgjort, at den annonce 'indeholdt en meningstilkendegivelse vedrørende et landspolitisk anliggende, der ikke er omfattet af de anliggender, som kommuner lovligt kan beskæftige sig med'.
Det vil et stort flertal i byrådet - 17 ud af 19 - ikke finde sig i og vil have afgørelsen prøvet i Økonomi- og Indenrigsministeriet.
Overordnet finder Ankestyrelsen, at annoncen 'ud fra en samlet betragtning gav udtryk for en meningstilkendegivelse angående et landspolitisk anliggende'.
Den havde følgende ordlyd:
INFO FRA GENTOFTE KOMMUNE:
Gentofte Kommune er afsender af Ejendomsskattebilletten 2015 til kommunens grundejere,
men det burde være Staten… FORDI
- Staten får hele den skat, du betaler for at bo i din egen ejendom (ejendomsværdiskatten)
- Staten alene foretager vurderingen og dermed fastsætter den grundværdi, som er grundlaget for beskatning af enhver ejendom i kommunen (grundskyld)
- Staten har besluttet, at grundejerens grundskyld ikke ligger fast, men kan stige med op til 7 pct. om året
- Statens og andre kommuner – via udligningsskatten – får mere end hele provenuet af den stigende vurdering
- Staten har fastsat, at kommunen skal opkræve minimum 16 promille af den vurdering, som staten har foretaget (grundskat)
- Gentofte Kommune opkræver den mindste grundskat, som loven tillader
Kommunen har over for Ankestyrelsen gjort gældende, at det efter kommunens opfattelse er et emne af lokal interesse, som kommunen derfor lovligt kan beskæftige sig med - og henviste til en udtalelse fra det daværende Indenrigsministerium fra 1982.
Det samme gør Ankestyrelsen - og hæfter sig i 1982-udtalelsen ved, at 'det som udgangspunkt ikke antages at være en kommunal opgave at fremsætte udenrigspolitiske udtalelser eller meningstilkendegivelser eller at tage standpunkter i landspolitiske anliggender'.
Ankestyrelsen synes, at annoncen giver udtryk for 'en meningstilkendegivelse vedrørende et landspolitisk emne fremsat i tilknytning til kommunens udøvelse af en ved lov pålagt administrativ opgave'. Og der var vel og mærke ikke tale om en meningstilkendegivelse vedrørende 'et landspolitisk emne, der havde konsekvenser for forhold af særligt lokal art i Gentofte Kommune sammenholdt med andre kommuner'.
På det seneste byrådsmøde var afgørelsen fra Ankestyrelsen oppe, og borgmester Hans Toft fik ifølge Villabyerne stor opbakning til at klage over den.
- Det er på sin plads at præcisere over for borgerne, at det er staten som fastsætter og kommunen som inddriver. Vi har ikke misbrugt borgernes midler, lød det fra Marie-Louise Andreassen (R), mens Jeanne Toxværd (EL), der var den, der havde fået sagen prøvet i Ankestyrelsen, sagde, at 'I underkender folk i kommunens intelligens, hvis I tror, I må forklare, hvordan tingene hænger sammen i en annonce. Borgerne skal ikke betale for konservativ propaganda'.
Samme holdning indtog Poul V. Jensen (NB).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.