Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Aftalen for de allermindste kommuner i spil

V-ordfører Jacob Jensen arbejder på mere fleksibilitet i valg af samarbejdspartnere for kommuner under 20.000 indbyggere
9. JAN 2012 12.30

Af Knud Abildtrup

Efter reformen i 2007 er der syv kommuner under 20.000 indbyggere, der på udvalgte centrale områder skal samarbejde med en nabokommune: Læsø, Fanø, Samsø, Ærø, Langeland, Dragør og Vallensbæk.

Landkortaftalen fra 2005 forpligter de syv mindste kommuner til forpligtende samarbejder på en række områder, og den aftale er nu til forhandling igen.

- For Venstre er det vigtigt, at der skabes mest mulig fleksibilitet for, at kommunerne kan tilrettelægge deres opgaver mest hensigtsmæssigt af hensyn til servicen, der levers til borgerne, oplyser kommunalordfører Jacob Jensen (V) til dknyt.

- Vi vil gerne gøre op med reglen, så kommunen selv kan afgøre, hvilken anden kommune eller alternativt en privat leverandør, som er bedst til at varetage kommunens opgave. Desuden ønsker vi, at en kommune, der f.eks. skal have løst tre forskellige opgaver - f.eks. inden for social, beskæftigelse og administration, kan samarbejde med flere end én anden aktør, således at de, som har størst ekspertise indenfor de specifikke felter, også kan få opgaven.

- Jeg kunne f.eks. pege på Dragør, hvor man kunne være interesseret i at ændre samarbejdet. Så i stedet for at være tvunget til samarbejde med Tårnby som eneste nabo kunne Dragør evt. tænkes at ville samarbejde med en anden kommune, som kunne tilbyde en bedre service til en bedre pris.

Landkortaftalen blev indgået i 2005 mellem VK-regeringen , R, S og DF.