DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Aftale opsagt: Læger tjente millioner på coronasvar

Praktiserende læger har opkrævet millionbeløb for at sende ofte overflødige coronatestsvar. Nu er aftalen opsagt.

Praktiserende læger har siden juni kunnet opkræve et gebyr fra regionerne, hvis de sender en mail til patienterne om, at deres coronatest er negativ. Men nu er det slut. Danske Regioner og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) har opsagt aftalen fra i dag, oplyser Danske Regioner.

De praktiserende læger har med aftalen kunnet opkræve 45,72 kr. for hver besked, de har videregivet til en patient. Gebyret måtte ifølge aftalen kun opkræves, hvis der er faglig begrundelse for det, men alligevel er regningen løbet op i 23,4 mio. kr.

Regionerne har to gange siden juni indskærpet over for lægerne, at ordningen ikke blev brugt efter hensigten. Også Praktiserende Lægers Organisation har præciseret det over for sine medlemmer.

Ifølge Region Hovedstaden har eksempelvis to lægepraksisser i København og nord for København tjent hver omkring 450.000 kr. på at videresende de negative corona-testsvar mellem juni og december sidste år. Dengang kaldte regionernes næstformand, Ulla Astman (S), praksissen i "klar strid med aftalen".

Danske Regioner oplyser, at man indgik aftalen om det ekstra gebyr for at kunne dække situationer, hvor lægen eksempelvis har mistanke om, at en patient er smittet med coronavirus, selv om vedkommende har fået et negativt testsvar. Der er dog ikke længere behov for at kunne give en særlig ydelse "i de få tilfælde", hvor lægen mener, at det er nødvendigt at kontakte borgeren, og derfor opsiges aftalen, skriver Danske Regioner på sin hjemmeside.

Regionerne og Praktiserende Lægers Organisation er desuden i dialog om, hvorvidt det kan lade sig gøre at tilbagebetale nogle af pengene. Her er der dog endnu ikke fundet en løsning, lyder det.

Ritzau