
AARHUS: Det Særlige Bygningssyn og Slots- og Kulturstyrelsen har indstillet Universitetsparken, Vennelystparken og ni bygningskompleker på Aarhus Universitet til fredning, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen. Der er tale om den hidtil største samlede fredning af bygninger og landskabsarkitektur i Danmark.
Aarhus Universitet er et arkitektonisk og landskabsarkitektonisk hovedværk og et enestående eksempel på et såkaldt park-universitet i Danmark, begrunder styrelsen sin indstilling. Universitetet er særligt inspireret af de store amerikanske campus-universiteter, hvor det sociale og faglige flyder sammen. Mens Aarhus Universitet står for Universitetsparken, er det Aarhus kommune der har driften af Vennelystparken.
- Vi skal selvfølgelig værne om både vores natur og historie. Og i Vennelystparken kan man virkelig se, hvordan vores lange historie har præget den by og de rammer, vi lever i. Det er helt unikt, at vi har et landskab med så dybe historiske rødder i vores midtby. Derfor er jeg også positiv over for fredningen, siger teknik- og miljørådmand Nicolaj Bang (K).
Teknik og Miljø vil nu indgå i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen om, hvordan en fredning vil påvirke driften og udviklingen af Vennelystparken. Fredningen er i høring frem til den 11. december, hvorefter styrelsen har højets tre måneder til at beslutte, om fredningen skal gennemføres, oplyser kommunen.
Det historiske område
Hele området med Vennelystparken og Universitetsparken er oprindelig tænkt og planlagt til at indgå i en helhed med det oprindelige morænelandskab. Forslaget til udformningen blev vundet i 1931 af landskabsarkitekt C. TH. Sørensen sammen med C.F. Møller, Poul Stegman og Kay Fisker. Det gav planen om at gruppere bygninger omkring den centrale morænedal med åbne græsarealer og egetgræer.
Nu er der fra styrelsens side dialog med ejere og brugere af universitetet for at finde balancen mellem beskyttelse og fortsat benyttelse.
- Slots- og Kulturstyrelsen har gennem de seneste tre år gennemgået hver enkelt bygning minutiøst for at kortlægge fredningsværdierne. Selvom vi står overfor en ganske stor fredning, omfatter den derfor kun en lille del af den samlede bygningsmasse – nemlig den der viser de arkitektoniske og kulturhistoriske værdier, vi absolut ikke må miste, siger enhedschef ved Slots- og Kulturstyrelsen Merete Lind Mikkelsen.
cwa
Fredningens omfang
Universitetsparken og Vennelystparken indstilles til fredning som selvstændigt landskabsarkitektonisk værk sammen med følgende bygninger:
• Den første institutbygning
• Naturhistorisk Museum
• Kollegium 4
• Hovedbygningen
• Kollegium 7 med eforbolig
• Tandlægeskolen
• Bogtårnet
• Stakladekomplekset
• Institut for Matematik
Bygninger og parker er ejet af Bygningsstyrelsen, Naturhistorisk Museum, FEAS, Det Kongelige Bibliotek og Aarhus Kommune.
KILDE: Slots- og Kulturstyrelsen
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.