
AARHUS: Aarhus Kommune skal betale erstatninger på 10.000 kr. til to ansøgere, der i 2012 blev frasorteret til en kontorelevstilling, alene fordi de var over 25 år og derfor koster mere end yngre elever. Det viser en principiel dom fra byretten i Aarhus.
Og nu kan over 100 voksne elev-ansøgere se frem til erstatninger, efter at HK Kommunal har fået rettens ord for, at kommunen har udført ulovlig forskelsbehandling, oplyser HK Kommunal.
De tre dommere i byretten var enige med HK Kommunal i, at kommunen har handlet i strid med forskelsbehandlingsloven ved at afvise voksne ansøgere med økonomiske argumenter.
Højere løn skulle tiltrække ældre elever
Ifølge HK slår dommen fast, at det strider direkte mod formålet med at indføre løndifferentiering i overenskomsten, når Aarhus Kommune på forhånd fravalgte ansøgere over 25 år.
- Allerede i 1999 blev det med arbejdsgivernes billigelse fastsat i overenskomsten, at elever over 25 år er berettiget til en højere løn for at gøre det attraktivt at komme i uddannelse og muligt at tiltrække voksenelever. - Men hvis det som i tilfældet fra Aarhus resulterer i, at vokseneleverne bliver fravalgt på grund af alder, falder hele idéen med voksenelever jo til grunden, siger Mads Samsing, næstformand i HK Kommunal.
HK Kommunal mener, at offentlige arbejdsgivere om nogen bør gå forrest, når det handler om at højne befolkningens uddannelsesniveau og at sikre velkvalificeret arbejdskraft i fremtiden.
Samlet blev 111 ansøgere til elev-stillingen afvist med samme begrundelse. Aarhus Kommune står derfor til at skulle udrede en erstatning i millionstørrelsen, hvis de mange afviste ansøgere ligeledes vælger at få prøvet deres sager. Kommunen har endnu ikke tilkendegivet, om den vil anke sagen til landsretten.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.