dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Aalborg anvender overvågningsudstyr fra omstridt kinesisk firma

KORT NYT21. JUN 2020 9.32

Flere offentlige institutioner i Danmark anvender overvågningsprodukter fra det kinesiske selskab Hikvision, som ifølge USA udgør en mulig sikkerhedsrisiko, og hvis produkter ifølge blandt andet den amerikanske regering anvendes til brud på menneskerettighederne, skriver Jyllands-Posten.

Det er blandt andet Aalborg Kommune og Aalborg Havn, HCA Airport i Odense samt Forsvaret. Hikvision tilbyder avancerede systemer med fx varmesøgende kameraer og ansigstsgenkendelse og blev i 2019 sat på en forbudsliste fra USA's regering. Hikvision er ifølge eksperter delvist ejet af den kinesiske stat, og dets produkter er involveret i omfattende overvågning af kineserne og den etniske minoritet uighurerne.

Aalborg Kommune var ikke bekendt med den massive overvågning forud for købet, og afdelingsleder Henrik Jess Jensen siger til Jyllands-Posten, at 'det kan jeg da godt ærgre mig over'. Sagen lander nu på Christiansborg, hvor forsvarsminister Trine Bramsen (S) kræver en redegørelse om Forsvarets brug af overvågningsudstyret.

eo