Indtil videre er to borgerforslag blevet gennemført i kommunerne

Det lyder nemmere at oprette et borgerforslag og få det igennem, end det er. De foreløbige resultater er beskedne: et musiklokale og længere parkeringstid.
28. DEC 2018 13.00

I Odder har Camilla Jensen foreslået, at forældre, der passer deres børn hjemme, skal have et økonomisk tilskud. I Ringkøbing-Skjern ønsker Morten Stampe Larsen, at kommunen af hensyn til fugle og insekter undlader at slå og rense grøftekanterne. I Rødovre vil Morten Veile Jensen have skolernes vinterferie rykket fra uge 8 til uge 7.

Siden 2017 har en række kommuner givet borgerne mulighed for at oprette et borgerforslag. Samler det nok underskrifter på kommunens hjemmeside, skal det behandles af kommunalbestyrelsen.

Men det er svært at nå så langt, viser de første erfaringer. Foreløbig er det kun sket i enkelte kommuner som Albertslund, hvor en gruppe unge fik deres forslag om et musiklokale vedtaget.

Derimod har mange oplevet, at det kan være svært at samle nok underskrifter, og hvis det lykkes, så er det stadig op til politikerne at vende tommelfingeren op eller ned.

'Ekspederede forslaget ud til højre'
Blandt de skuffede er Niels Bo Rasmussen i Ringsted. Han var den første til at stille et borgerforslag, da kommunen åbnede for muligheden i januar i år.  I løbet af ti dage samlede han de nødvendige 300 stemmer til et forslag om at bevare byens gamle dampmølle, som stod til nedrivning. Men byrådet forkastede idéen, og det skuffede ham.

- Fra alle sider i byen oplevede jeg en stor opbakning. Mange ældre har arbejdet der, og yngre generationer så også muligheder i stedet. Jeg havde troet, at politikerne ville være mere åbne, men de ekspederede det med det samme ud til højre. Jeg vil ikke en anden gang bruge tid på et borgerforslag, siger Niels Bo Rasmussen.

I Ringkøbing-Skjern er foreløbig to borgerforslag nået frem til byrådet, og det ene, et forslag om længere parkeringstid i Skjerns centrum, blev vedtaget.

- Forslagsstillerne ønskede tre timer, og vi endte på to. Vi mødtes på halvvejen, og det viser jo, at borgerforslag virker, siger borgmester Hans Østergaard (V).

'Giver borgerne et indtryk af, at de har gjort noget'
Borgerforslag er også kommet for at blive, mener kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch. For selv om kun få kommer i mål, så handler det også om at rejse en debat.

- Det lykkes for borgeren at give sin mening til kende, og måske kan det få politikerne til at genoverveje en sag. Det kan godt være, at forslaget ikke bliver til noget, men det kan få nogle afledte effekter, og dem skal man ikke undervurdere. Det minder lidt om en demonstration foran rådhuset. Her kan man også spørge, hvor ofte det ændrer på noget, men det giver borgerne et indtryk af, at de har gjort noget, siger Roger Buch.

Alligevel er Ringkøbing-Skjerns borgmester, Hans Østergaard, ikke sikker på at fortsætte med ordningen. Efter parkeringsforslaget har det nemlig været småt med forslag, der kan samle underskrifter. I øjeblikket er det de insektvenlige grøftekanter, der topper med syv underskrivere.

- Måske havde borgerforslag mest nyhedens interesse, og hvis der ikke kommer mere run på, så vil vi overveje, om vi vil nedlægge muligheden. Hvis en sag virkelig har bred interesse, så tager vi den alligevel op politisk.

Ritzau / eo

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt