
Måltider, sengetøj og tøjvask. Det er den kost og logi, som en række kommuner kræver betaling for på sine akutstuer. Men det ulovligt at kræve, at ældre selv betaler for at være indlagt her i stedet for på et hospital, selvom det er tilfældet i helt præcist 52 ud af 86 adspurgte kommuner landet over ifølge KL.
Ulovligheden slår Kammeradvokaten fast i et notat på efterspørgsel af Folketingets sundheds- og ældreudvalg, efter at udvalget stillede sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) spørgsmål om omfanget af kommuner, der tager betaling under ophold på akutstuer.
Her måtte ministeren alliere sig med KL, der udover omfanget på de 52 kommuner oplyser, at egenbetalingen i gennemsnit udgør 160 kr. pr. døgn. Kammeradvokatens vurdering lyder, at fordi de kommunale akutpladser er en del af det samlede tilbud om hjemmesygepleje, som kommuner ifølge sundhedslovens § 138 skal levere vederlagsfrit, er det ulovligt at opkræve penge:
'Det klare udgangspunkt efter vores vurdering må være, at ydelser, som leveres af kommunerne til borgere i kraft af deres ophold på en kommunal akutplads, skal leveres vederlagsfrit', lyder det i den juridiske vurdering, som også fastslår, at det er kommunalbestyrelsens ansvar.
Stik imod KL's opfattelse
Til gengæld oplyste KL også i sit svar til ministeren, at sundhedsydelserne på de kommunale akutstuer leveres efter både sundheds- og serviceloven, men den vurdering er Kammeradvokaten lodret uenig i, fordi der slet ikke er hjemmel til det i serviceloven.
'Hér vil den sygeplejefaglige indsats til borgeren leveres vederlagsfrit i henhold til sundhedsloven, mens ophold, kost mv. reguleres efter blandt andet servicelovens § 83, hvor kommunerne inden for fastsatte rammer kan opkræve egenbetaling', meddelte KL inden Kammeradvokaten afgav sin vurdering.
Der er således bøvl med at definere, hvad begrebet hjemmesygepleje helt præcist dækker over, men ministeren deler ikke KL's opfattelse, for:
- Det er ikke efter Sundhedsministeriets vurdering en korrekt fortolkning af det nuværende regelsæt. Tilbud om hjemmesygepleje, herunder tilbud, der gives på en kommunal akutplads, er juridisk alene defineret som en sundhedsfaglig ydelse i sundhedsloven med tilhørende regler, siger Ellen Trane Nørby (V).
Læs hele Kammeradvokatens vurdering her og se forslaget til folketingsbeslutning her. Se også ministeren i samrådet om spørgsmålet her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.