Vildskud fra det politiske (under)liv
Foto: Malex Chamoun, Ritzau Foto.

Vildskud fra det politiske (under)liv

Især de seneste tre år har sager om sexchikane i byrådene fyldt. Her er et overblik
10. JAN 2018 11.58
TEMA: #MeToo

I Nordjylland er regionsrådsmedlem Thomas Hav mildest talt kommet i modvind efter en række beskeder til en kvindelig daværende partifælle. Han har blandt andet kaldt kvinden en tæve og tilbudt hende 10.000,-.

Han har nu forladt Socialdemokratiet og er løsgænger i regionsrådet.

Men Thomas Hav er ikke den første politiker, som må gå fra bestillingen eller partiet, efter at have opført sig upassende over for personer af det modsatte køn. Her er fire eksempler med vidt forskellige udfald.

‘Du knalder dig til tops’
I Nyborg Kommune stod 22-årige Sonja Marie Jensen i april 2017 frem og fortalte om sexchikane i byrådet. Hun berettede blandt andet i netmediet Piopio, at hun oplevede at blive udsat for sexchikane fra sine byrådskolleger. Hendes udsagn var, at hun måtte stå model til, at håndtryk erstattedes af 'klask i røven', og hvordan hun fik kommentarer som 'du knalder dig til tops'.

Det fik den daværende borgmester Kenneth Muhs (V) til at tabe kæben:

- Jeg er meget bestyrtet, og jeg kan kun tage afstand fra det. Uanset køn og alder skal man behandles med respekt, sagde borgmester Kenneth Muhs til Berlingske. Efterfølgende blev samlige partier indkaldt til et møde, hvor han ville finde ud af, hvad der var op og ned i sagen.

For Sonja Marie Jensen betød det også en hel del opmærksomhed fra andre kvindelige politikere.

- Jeg har fået så mange henvendelser fra kvindelige politikere rundt om i landet, som skriver, at 'hold kæft, hvor er det godt, at jeg står frem'. Der er nok tale om seks-otte politisk folkevalgte og omkring 40 ungdomspolitikere, sagde hun i april til Fyens Stiftstidende.

Modsat sin partikollega i Aarhus, Jasmine Søgaard, valgte Sonja Marie Jensen ikke at stå frem med, hvem der var årsag til chikane, hun oplevede, selvom flere byrådskollegaer opfordrede hende til det. Hun blev genvalgt ved KV17.

Anonymt og uden anmeldelse
Også i Nordfyn har et byrådsmedlem i 2015 set sig selv stående over for anklager om sexchikane. Her var der tale om to kvindelige kommunalt ansatte, som havde anklaget Rene Lundegaard, der dengang var medlem af Dansk Folkeparti, for blandt andet at sende lumre sms’er og for at befamle dem. De ønskede dog ikke at anmelde sagen til hverken fagforening eller politi.

For byrådsmedlemmet fik det heller ingen anden politisk konsekvens for byrådsmedlemmet, end at han blev kaldt til en alvorlig samtale med borgmester Morten Andersen (S) samt partisekretær i Dansk Folkeparti, Poul Lindholm.

Ifølge BT anede politikeren ikke, hvem de to kvinder skulle være, men bekræftede, at han havde  deltaget i et møde med borgmesteren og kommunaldirektøren.

- Det var den sædvanlige kommunale ledelsesstil, hvor jeg med mindre end 24 timers varsel blev indkaldt til forelæggelse af sagen. Det lyttede jeg så til, og så gik jeg igen,  sagde han dengang til Fyens.dk.

Et år senere, i 2016, meldte Rune Lundegaard sig ud af DF og ind i Nye Borgerlige, og i dag sidder han ikke længere i byrådet.

‘Hun promoverede sig selv’
Men det er ikke kun Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, der slås med anklager om sexchikane. I Fredericia kostede det partimedlemskabet for et 72-årigt medlem af Enhedslisten, at han kritiserede en række udtalelser, som hans partifælle Cecilie Roed Schultz var kommet med i avisen Kommunen.

Jørn Henner Pedersen, som det nu tidligere medlem af Enhedslisten hedder, fik af hovedbestyrelsen valget mellem at forlade afdelingen i Fredericia og samtidig trække sine udtalelser tilbage eller at blive ekskluderet af partiet. Da han ikke ville gå med på den præmis, valgte hovedbestyrelsen at ekskludere.

- Det udslagsgivende har været, at han skrev et debatindlæg om, at man ikke som kvinde skal bruge sit køn til at fremme sin karriere, og at han også i et interview sagde, at Cecilie Roed Schultz var gået ud med den her historie for at promovere sig selv, sagde hovedbestyrelsesmedlem Per Clausen dengang til Berlingske.

Cecilie Roed Schultz er både før og efter KV17 eneste medlem af byrådet i Fredericia for Enhedslisten.

Genopstillede og styrtede ind
I 2012 fik Skives borgmester Per B. Jeppesen (tidligere S, nu Skive-Listen), ørerne i retsmaskinen, da han fik en dom for svindel og mandatsvig. En del af denne dom bestod i, at han havde lavet en falsk faktura, der skulle sikre et beløb til en sag om sexchikane.

Pengene skulle angiveligt betales som led i et forlig om en sag om sexchikane efter nogle upassende sms'er. I første omgang forsøgte han at skjule for sin hustru, at han skulle betale pengene.

Ved KV17 opstillede den tidligere borgmester og fik fjerdeflest stemmer ved valget. Han er altså nu i gang i lokalpolitik igen.

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
Lundgaard
Nyhedsbrev